Portretserie

Reizigers bij de pont: 'Misschien kunnen we zwemmen?’

Amsterdammers en toeristen proberen dinsdag tijdens de ov-staking hun bestemming te vinden. Soms met een omweg, via de IJtunnel. Of: ‘Misschien kunnen we zwemmen?’

‘Hoe moet ik nu naar de overkant?’

Bij de pont is het rustig. Slechts een enkeling lijkt niet op de hoogte van de staking, zoals Michael Repnow. De Duitser had er wel iets over gehoord, maar dacht dat alleen de treinen niet zouden rijden. “Ik wist niet dat de pont niet zou gaan. Hoe moet ik nu naar de overkant? Via de IJtunnel? Laat ik dat dan maar doen.”

Michael RepnowBeeld Josien Wolthuizen

Zwemmen?

Fransesca en Alessio uit Italië slapen in een hotel in Noord en willen graag het centrum ontdekken. Ze hebben geen idee hoe ze nu aan de overkant moeten komen. “Misschien kunnen we zwemmen?”

Gestrande reizigers Fransesca en Alessio bij de pontBeeld Josien Wolthuizen

Batterij leeg

Leigh van Holstein werkt op het Raamplein en is op de elektrische fiets uit Heiloo gekomen, maar krijgt bij de pont het deksel op de neus. “Ik had er totaal niet bij stilgestaan dat de pont ook openbaar vervoer is.” En er is nog een probleem. “Mijn batterij is leeg en ik heb geen oplader. Dat wordt flink trappen.”

Leigh van HolsteinBeeld Josien Wolthuizen

Op zoek naar de IJtunnel

Kevin Zwart, werkzaam in Oost, is op de scooter uit Assendelft gekomen, maar is nu gestrand bij de pont. Hij wist wel dat die niet zou varen, maar de IJtunnel kon hij ook niet vinden. Toch maar even verder zoeken dan.

Kevin ZwartBeeld Josien Wolthuizen

Eerder in Zürich dan in Rotterdam

Duco Mülder (22): “Mijn vriendin vliegt naar Zürich, terwijl ik naar Rotterdam moet. Maar ik denk dat zij eerder daar is dan ik thuis ben,” zegt hij met een lach. “Eigenlijk lach ik als een boer met kiespijn.”

Ook hij vraagt aan mensen of ze een taxi willen delen. “Veel zakenmensen en die willen niet dat een student meelift. Flixbussen zitten ook al vol. Ik heb echt geen idee hoe ik dit ga doen.”

DucoBeeld David Hielkema

Op je skateboard door de IJtunnel

De Hongaarse Enrik heeft de IJtunnel genomen met zijn baby-skateboard. “Downstairs, really fast. Up, walk.”

Enrik ging op zijn baby-skateboard door de IJtunnelBeeld Marc Kruyswijk

Jemie Ku: ‘Misschien slaap ik wel op Schiphol vannacht’

Jemie Ku (38) arriveerde vanmorgen om half zes op Schiphol. “Ik kwam van Bejing. Toen ik hier beneden kwam, zag ik geen bus, taxi of ander openbaar vervoer. Sindsdien wacht ik.

Ik woon en werk in Nijmegen en heb geen idee hoe ik daar nu moet komen. Misschien moet ik mijn vrienden contacten of ze mij kunnen ophalen, maar ze zijn ook aan het werk. Een taxi is te duur. Misschien slaap ik vannacht wel hier ergens op het vliegveld en pak ik de trein morgenochtend.

Het is erg ongelukkig allemaal.”

Jemi Ku (38)Beeld David Hielkema
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden