Reiziger voelt zich het minst senang op station Lelylaan

Station Lelylaan wordt gezien als het onveiligste ov-halte. Op de tweede plaats van plekken waar reizigers zich onveilig voelen, staan Amsterdam Centraal en Bijlmer Arena.

Op Station Lelylaan voelen reizigers zich het meest onveilig.Beeld Floris Lok

Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer die vandaag verschijnt. Uit de resultaten blijkt dat reizigers zich meer rondóm het ov onveilig voelen dan erin. Gevoelens van onveiligheid zijn vooral 's avonds en 's nachts.

Het gemiddelde rapportcijfer dat reizigers geven voor de veiligheid in het Amsterdamse openbaar vervoer is een 7,6. Dit cijfer is hoger dan bij de meting in 2014 (7,3) en 2013 (7,1). Het aandeel reizigers dat zich weleens onveilig voelt, is met 31 procent nagenoeg gelijk gebleven.

Mijden
Ruim één op de tien reizigers (twaald procent) zegt dat het vaak of soms voorkomt dat zij op bepaalde trajecten of tijden niet met het openbaar vervoer reist vanwege de onveiligheid. De metrostations en de metro worden het meest gemeden.

Het aandeel reizigers dat een geheel vervoermiddel vermijdt, is net als andere jaren het grootst voor de metro: twee procent geeft spontaan aan dat onveiligheid een reden is om niet met de metro te reizen en nog eens negenprocent geeft bij navraag aan dat dit het geval is. De tram wordt door acht procent gemeden vanwege het gevoel van onveiligheid.

Bellawaai
Opvallend is verder dat reizigers zich vrij massaal storen aan bellende medereizigers. Meer dan de helft van alle reizigers heeft hier een beetje of veel last van (56 procent), gevolgd door andere vormen van geluidsoverlast, dronken mensen en rondhangende jongeren of scholieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden