Reisboekhandel Evenaar mag van rechter blijven

Reisboekhandel Evenaar in de Oude Spiegelstraat blijft bestaan: de rechtszaak tegen verhuurder en D66-raadslid Marcel van den Heuvel, die het winkelpand voor eigen gebruik claimde, is gewonnen.

Maarten van Dun
De Amsterdamse kantonrechter oordeelde deze week dat de boekhandel kan blijven Beeld Eva Plevier
De Amsterdamse kantonrechter oordeelde deze week dat de boekhandel kan blijvenBeeld Eva Plevier

In een mail naar alle klanten van de reisboekhandel, die al sinds 1991 is gevestigd in het pandje op de hoek van de Oude Spiegelstraat en het Singel, schrijven Maria Bastiaens en Marre van Dantzig van Evenaar: 'Hoera, we hebben de rechtszaak gewonnen! Voorlopig blijven we zitten waar we zitten, in de Negen Straatjes.'

Het conflict ontstond op oudejaarsdag 2015. Toen stuurde de eigenaar van het pand, ondernemer en D66-raadslid Marcel van den Heuvel, hen een brief: hij wilde per 1 januari 2017 het huurcontract opzeggen. Hij zei de winkelruimte dringend voor eigen gebruik nodig te hebben, omdat het pand moest worden gerenoveerd, ook om de bovengelegen woning in appartementen te kunnen verdelen.

Door de renovatie zou de waarde van het pand toenemen, waardoor meer belasting moet worden betaald en waardoor hogere huurinkomsten noodzakelijk zijn, stelde Van den Heuvel. Hij meende bovendien dat de huur die Evenaar betaalt niet aansluit bij de huren die in de populaire Negen Straatjes normaal zijn geworden. Saillant, want Van den Heuvel is raadslid voor D66, en in die hoedanigheid lid van de raadscommissie Cultuur.

Huurverhoging
Bastiaens en Van Dantzig vreesden dat het einde van hun winkel nabij was. Maar de Amsterdamse kantonrechter oordeelde deze week dat de boekhandel kan blijven, en vooralsnog zonder huurverhoging. Volgens de rechter is er geen sprake van dat Van den Heuvel de ruimte dringend zelf nodig heeft. 'De gestelde noodzakelijke renovaties kunnen heel wel plaatsvinden (...) zonder beëindiging van de huurovereenkomst.'

Bovendien, zo meent de rechter, 'is niet gebleken dat Van den Heuvel met de huidige huur qua kosten en opbrengsten niet uit de voeten zou kunnen. Zijn pensioenvoorziening komt niet in gevaar'.

Eigenaresse Maria Bastiaens: "We zijn ontzettend blij. We hadden wel vertrouwen in een goede afloop, maar het is toch een enorme opluchting."
In 2018 mag de huur worden bijgesteld, wat zou kunnen betekenen dat die dan alsnog fors stijgt. Van den Heuvel: "Ik vind het spijtig dat de kantonrechter de noodzakelijke fundering van het monument niet van belang acht en zich op het standpunt lijkt te stellen dat in 2018 een nieuwe afweging moet plaatsvinden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden