Reisadvies voor heel Italië aangepast: Ga alleen als dat noodzakelijk is

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor vooral het midden en zuiden van Italië aangepast. Reizigers worden aangeraden alleen het land te bezoeken als dat noodzakelijk is.

De normaal drukbezochte winkelstraat Corso Vittorio Emanuele in Milaan is vrijwel geheel verlaten. Beeld EPA
De normaal drukbezochte winkelstraat Corso Vittorio Emanuele in Milaan is vrijwel geheel verlaten.Beeld EPA

Voor delen van het noorden van het land gold al het advies om de gebieden te mijden, vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Binnen het land gelden er noodmaatregelen. Zo zijn alleen woon-werkverkeer en noodzakelijke medische of familiebezoeken nog toegestaan. Ook komt het openbare leven vrijwel stil te liggen: alle (sport)evenementen zijn afgelast en musea, skigebieden, scholen en bioscopen zijn gesloten. Restaurants mogen enkel overdag open zijn.

Italië kampt met een van de hevigste uitbraken van het virus, na China. In het land raakten bijna achtduizend mensen besmet en zijn 436 patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Reizen annuleren of omboeken

Het aangepaste reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Italië betekent dat het voor reisorganisaties en touroperators een stuk lastiger wordt om afspraken met klanten nog na te komen, zegt brancheorganisatie Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

“Als een operator de reis niet kan uitvoeren, zoals het geval is bij de rode gebieden, annuleert de operator de reis en wordt de reissom teruggestort naar de klanten,” aldus een woordvoerder. “Bij de oranje gebieden is het ingewikkeld en soms ook onmogelijk om een reis te laten doorgaan. Daar zal het van geval tot geval bekeken moeten worden. Soms zal een reisorganisatie dan kunnen aanbieden om een reis om te boeken naar een andere bestemming of datum.” Mensen die een reis geboekt hebben naar een ‘oranje’ gebied en daarover vragen hebben, krijgen het advies om contact op te nemen met hun touroperator.

De ANVR heeft de handen vol aan de ontwikkelingen rond het coronavirus, vertelt de woordvoerder. “We handelen nu haast van uur tot uur en houden de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken scherp in de gaten. Ook individuele reisorganisaties kijken nu constant naar wat aangepaste adviezen voor hen betekenen.”

Oostenrijk sluit grenzen

Het buurland Oostenrijk heeft besloten de grens te sluiten voor inwoners van Italië. Dat maakten lokale media dinsdag bekend.

In Oostenrijk bleef het aantal besmettingen tot nu toe beperkt tot enkele tientallen. In de populaire wintersportlocatie Innsbruck, raakten eerder diverse mensen besmet nadat twee Italianen de locatie hadden bezocht.

Het is niet de eerste keer dat Oostenrijk maatregelen neemt ten opzichte van Italië: Het treinverkeer tussen beide landen is enkele weken terug urenlang stilgelegd.

Het reisadvies voor heel Italië is aangepast. Reizigers worden aangeraden alleen het land te bezoeken als dat noodzakelijk is. Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het reisadvies voor heel Italië is aangepast. Reizigers worden aangeraden alleen het land te bezoeken als dat noodzakelijk is.Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden