Reis Baarsjesjeugd wordt landelijke affaire

In de Tweede Kamer zei Van der Laan dinsdag een reis naar New York 'te royaal' te vinden. Hij heeft liever dat de jongeren 'een boot opknappen in de Kostverlorenvaart'. Foto ANP Beeld
In de Tweede Kamer zei Van der Laan dinsdag een reis naar New York 'te royaal' te vinden. Hij heeft liever dat de jongeren 'een boot opknappen in de Kostverlorenvaart'. Foto ANP

AMSTERDAM - Wijkenminister Eberhard van der Laan heeft bedenkingen over het reisje van twaalf jongeren uit De Baarsjes naar New York. Vanmorgen was nog onduidelijk of de minister zal ingrijpen. De stadsdeelraad van De Baarsjes ging dinsdagavond akkoord met de reis van 25.000 euro.

In de Tweede Kamer zei Van der Laan dinsdag een reis naar New York 'te royaal' te vinden. Hij heeft liever dat de jongeren 'een boot opknappen in de Kostverlorenvaart'.

Van der Laan zei dat hij even zijn wenkbrauwen had gefronst toen in berichtgeving over de excursie gesproken werd van het belonen van 'reljeugd'. Maar daarvan is geen sprake, benadrukte hij. Het gaat juist om jongens die goede prestaties hebben geleverd voor de buurt.

Niettemin vindt hij dat met de reis te veel geld is gemoeid. Die trip, inclusief een boottocht met zeilschip De Halve Maen over de rivier de Hudson, kost 25.000 euro. Daarvoor zou geput worden uit het budget voor de aanpak van de Vogelaarwijken, waarvan De Baarsjes er één is. Het stadsdeel gaat, samen met de woningcorporaties, zelf over de uitvoering van plannen, maar de minister ziet toe.

De stadsdeelraad verwierp gisteravond een voorstel van de VVD om het reisje te schrappen uit de begroting voor 2010. Oppositiepartijen VVD en D66 vinden dat er genoeg projecten in De Baarsjes zelf zijn, die bovendien minder kosten.

Het stadsdeelbestuur kan doorgaan met het organiseren van de reis naar New York. De jongeren gaan leren knopen maken, een kwast vasthouden, krijgen geschiedenisles en doen sociale vaardigheden op.

Volgens het bestuur geeft het project jongeren in een achterstandspositie een stimulans. De deelnemers moeten een contract tekenen, waarin staat dat ze zich na de reis zullen inzetten voor de buurt.

''We moeten de jongeren zorgvuldig selecteren,'' aldus stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex (PvdA). ''Het gaat om jongens die geen kansen krijgen, soms werk hebben of op school zitten, maar een steun in de rug kunnen gebruiken en hun eigen kost en inwoning op de boot willen terugverdienen.''

Bij onvoldoende inzet moeten de jongeren de trip naar New York uit eigen zak terugbetalen.

Het oorspronkelijke plan komt van enkele bewoners van de Hudsonstraat in De Baarsjes. Zij maakten, in het kader van 400 jaar Nederland en New-York, kennis met een Nederlandse bootsvrouw van zeilschip De Halve Maan in New York. Het zeilschip is behalve een museum ook een werkervaringsplek. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden