Plus

Reinier van Dantzig: ‘Stad moet kiezen voor middeninkomens’

Het gebrek aan huizen voor mensen met een middeninkomen in de stad is nu ook in Den Haag onderwerp van gesprek. D66-raadslid Reinier van Dantzig hoopt dat ook de linkse partijen in Amsterdam bereid zijn middeninkomens voorrang op de woningmarkt te geven.

Reinier van Dantzig: ‘De middenklasse wordt vergeten. Die heeft alleen een plekje buiten Amsterdam.’ Beeld Rink Hof
Reinier van Dantzig: ‘De middenklasse wordt vergeten. Die heeft alleen een plekje buiten Amsterdam.’Beeld Rink Hof

Twijfelt u daaraan?
“We hebben decennia lang alleen sociale huurwoningen gebouwd. De geest van de populaire PvdA-wethouder Jan Schaefer is nooit weggeweest. Op dit moment telt de stad 57 procent sociale huurwoningen. Als we in de gemeenteraad over nieuwbouw praten, luidt nog steeds de vraag: hoeveel sociale huurwoningen worden er gebouwd? Daarbij wordt de middenklasse vergeten. Die heeft alleen een plekje buiten Amsterdam.”

“Slechts 5,6 procent van alle huizen in de stad zijn woningen voor de middeninkomens met huren tussen de 710,68 euro en 970 euro per maand. De stad heeft behoefte aan deze mensen met beroepen waar vraag naar is in de stad, zoals de leraar, de verpleger, de politieagent. Om de balans in de stad te herstellen, zou je nu radicaal voor middeninkomens moeten kiezen.”

Moet je niet ook kijken naar beschikbaarheid?
“Als bijna alle huizen in de stad sociale huurwoningen zijn, en er komt er geen vrij, moet je dan nog steeds sociale huurwoningen bij bouwen? Er worden in Amsterdam altijd meer woningen gevraagd dan er beschikbaar zijn.”

Wat vindt u ervan dat er scheefwoners in het midddensegment zijn gesignaleerd?
“Dat wijst op de krapte op de woningmarkt. Middeninkomens wonen in sociale huurwoningen, hoge inkomens in middeldure huurwoningen. Scheefhuren is een probleem, maar scheefwoners zijn geen misdadigers. Ze kunnen hier zelf vaak weinig aan doen, want er is geen alternatief. Ze kunnen geen kant op.”

Hoeveel van de Amsterdamse huizen moeten betrokken worden door mensen met een middeninkomen?
“Op zijn minst het dubbele, twaalf procent van het totaal. In de toekomst moet gestreefd worden naar een kwart.”

Hoe kun je dat regelen?
“Je moet meer bouwen. Je zou tegelijk alvast in De Pijp en in Oost, gebieden waar veel sociale huurwoningen zijn en waar particuliere sociale huurwoningen in de vrije sector verdwijnen, corporaties kunnen toestaan meer corporatiewoningen in het middeldure segment te verhuren. Als later blijkt dat er te weinig sociale huurwoningen zijn kunnen die huizen weer terug in het sociale segment worden verhuurd.”

“In Amsterdam-Noord en in West staan bovendien veel te veel sociale huurwoningen, meer dan zestig procent. Daar kan wat van verkocht worden. Dit zijn huizen met een huiskamer en een slaapkamer die voor rond de twee ton weggaan: ideaal voor middenhuurders die willen instappen op de Amsterdamse woningmarkt.”

U zei ook: middenhuur moet middenhuur blijven. Hoe wilt u dat doen?
“We moeten ervoor zorgen dat de huren niet jaarlijks tien of vijftien procent kunnen stijgen. Daarom moeten er afspraken over gematigde huren gemaakt worden in erfpachtcontracten en in bestemmingsplannen.”

“Die afspraken moeten geen tien jaar gelden, maar vijftien of vijfentwintig. Ook is medewerking van Den Haag nodig. In gebieden met een overspannen woningmarkt moet voor nieuwbouw met huren tot 950 euro wettelijk huurbescherming gelden.”

“Wij willen voorts dat Amsterdam een coöperatie opricht met pensioenfondsen en verzekeraars, die ook op mooie plekken in de stad middenhuurwoningen bouwt en exploiteert. Vergelijk het met een woningcorporatie, maar dan voor middenhuur. Op die manier kan weer iedereen rekenen op een plek in de stad, zoals bij de vroegere woningbouwverenigingen. Wij komen hiervoor nog dit jaar met een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad.”

Voorkomen die afspraken ook dat er alleen maar kleine hokken worden gebouwd?
“Ja, dat moet wel, want je wil dat ook gezinnen met middeninkomens binnen de ring kunnen wonen. De gemeente kan hier op sturen door bij de uitgifte van grond te eisen dat er meer kamers in de woningen komen of hoe groot de woningen moeten worden.”

“Verder zouden er Samenwerkingsafspaken – vergelijkbaar met die met woningcorporaties - voor middenhuur moeten komen. De op te richten gemeentelijke coöperatie kan hierbij de kar trekken. Redelijke verhuurders zullen zich graag aansluiten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden