Reinier van Dantzig nieuwe voorman D66 Amsterdam

Reinier van Dantzig is de nieuwe fractievoorzitter van D66 Amsterdam en vervangt Jan Paternotte, die hoogstwaarschijnlijk naar Den Haag verhuist.

Het Parool
Reinier van Dantzig. Beeld
Reinier van Dantzig.Beeld

Reinier van Dantzig (31) kwam drie jaar geleden in de gemeenteraad, en is eigenaar van drie Amsterdamse horecazaken, waaronder de Vondeltuin. Hij is een geboren en getogen Amsterdammer.

Van Dantzig zal de portefeuille Wonen behouden, en woordvoerder worden op het gebied van Openbare Orde en Veiligheid en Balans in de Stad. Eerder maakte Van Dantzig zich hard voor betaalbare huizen voor Amsterdammers met een middeninkomen.

Arm of rijk
Van Dantzig: "Het gaat goed met de stad, maar we hebben ook een enorme uitdaging. Amsterdam loopt het risico een stad te worden voor arm of rijk, met niets ertussenin. Het is nog niet zo ver, maar Amsterdam moet ook die stad van iedereen blijven."

"En dat betekent dat iedereen een eerlijke kans moet hebben op werk of een woning. Met over een klein jaar alweer de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, ga ik mij hier keihard voor inzetten. Amsterdam is van iedereen, Amsterdam blijft van iedereen."

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is pas woensdagavond zeker, maar omdat D66 op dit moment op zo'n 15 zetels uitkomt en Jan Paternotte op plek 9 staat, is Van Dantzig al zeker van zijn nieuwe baan.

Alexander Hammelburg komt de Amsterdamse fractie versterken, die met 14 raadsleden de grootste is in de gemeenteraad.

Lees ook: Reinier van Dantzig: 'Stad moet kiezen voor middeninkomens'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden