Plus

Reinier van Dantzig: 'Ik word misselijk van racistisch FvD'

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig sluit uit dat zijn partij na de verkiezingen coalitieonderhandelingen gaat voeren met het Forum voor Democratie, vanwege het sluimerende racisme in die partij.

Ruben Koops
Reinier van Dantzig, lijsttrekker van D66 Beeld Mats van Soolingen
Reinier van Dantzig, lijsttrekker van D66Beeld Mats van Soolingen

'Racisme vergoelijken, dat raakt de kern. Ik ga niet over twee maanden, als de verkiezingen geweest zijn, ineens kijken of we toevallig ook overeenkomsten hebben.'

Waarom bent u nu zo resoluut? U weet toch al langer dat het FvD mee doet aan de raadsverkiezingen?
"In het programma dat zij dit weekend hebben gepresenteerd, staat dat asielzoekers niet welkom zijn in deze stad, het tegenovergestelde van wat wij vinden. Het gaat ons er bovenal om dat FvD-leider Baudet maandagavond de gelegenheid kreeg en toch geen afstand nam van de woorden van zijn Amsterdamse nummer 2, Yernaz Ramautarsing."

"Die heeft gezegd dat zwarte mensen een lager IQ hebben dan witte mensen. Er past maar één reactie en dat is daar zo duidelijk mogelijk afstand van nemen. Maar Baudet deed alsof hij van niets wist. Dan ben je wat ons betreft een racistische wolf in schaapskleren. Ik sluit daarom uit dat D66 met FvD gaat samenwerken in een coalitie."

Politici van het Forum voor Democratie zeggen na controversiële uitspraken vaak dat de context van hun uitspraken verloren is gegaan. Hoe weet u zeker dat het Forum een racis­tische partij is?
"Wat Baudet zegt heeft impact. Als je niet direct afstand neemt van opmerking dat donkere mensen dommer zijn dan witte mensen, praat je die woorden goed. Dan zeg je dat Amsterdammers met een Surinaamse achtergrond dommer zijn vanwege hun ras."

"Dat is keihard racisme en dat heeft niets met context te maken. Iemand als Baudet, die prat gaat op zijn eloquentie en goede wetenschappelijke opleiding, snapt dit heus wel. Maar hij veegt die racistische opmerkingen liever onder het tapijt."

Door het FvD uit te sluiten bemoeilijkt u de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen behoorlijk. Is dat verstandig?
"We hopen de grootste te worden, maar ik ben liever nu eerlijk dan dat ik na de verkiezingen mijn overtuigingen aan de kant zet om te kunnen meebesturen. D66 Amsterdam houdt zich aan het principe dat we geen ­zaken doen met racistische partijen en dat principe is belangrijker dan het pluche."

Is dit het begin van een cordon sanitaire?
"Ik word misselijk van wat ze zeggen, maar ik zal met hand en tand verdedigen dat ze dit kunnen zeggen, ook in de gemeenteraad. Daar beoordelen we hen op hun inbreng in het ­debat. We leven in een vrij land. Alleen ga ik niet met hen in een stadsbestuur zitten."

Uw partijleider, Alexander Pechtold, heeft het Forum voor Democratie landelijk niet uitgesloten van regeringsdeelname. Moet hij dat wel doen?
"Dat is een beslissing die ze landelijk moeten nemen. Hier staan Baudet en Annabel Nanninga arm in arm op de verkiezingsposters. Dit lijkt mij een duidelijk signaal naar Den Haag dat wij het in Amsterdam niet zien zitten met het Forum.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden