Rein Wolfs wordt nieuwe directeur Stedelijk Museum

Rein Wolfs is de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum. Wolfs, nu museumdirecteur in Bonn, ziet ernaar uit ‘het Stedelijk, met zijn revolutionaire geschiedenis, verder te profileren’.

Rein WolfsBeeld Martijn van Nieuwenhuyzen

Rein Wolfs (Hoorn, 1960) volgt bij het Stedelijk Museum Beatrix Ruf op, die in oktober 2017 vertrok na publicaties over haar neveninkomsten. Hij treedt op 1 december in dienst; tot die tijd vervult hij zijn contractuele verplichtingen in Bonn, waar hij sinds 2013 directeur is van de Bundeskunsthalle.

Wel wordt Wolfs de komende maanden betrokken bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures, waaronder die van een nieuwe zakelijk directeur, de opvolger van interim-directeur Jan Willem Sieburgh.

Wolfs staat bekend als vakman met gevoel voor actualiteit. Hij was artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich.

Spraakmakend

De Bundeskunsthalle in Bonn, die een moeilijke periode achter de rug had, wist hij tot een succes te maken. Hij programmeerde hedendaagse en klassiek-moderne kunst, met exposities over Kazimir Malevich, Ernst Ludwig Kirchner, ­Katharina Sieverding en Marina Abramović.

Ook organiseerde hij breed opgezette cultuurhistorische tentoonstellingen, waaronder het eerste retrospectief van modeontwerper Karl Lagerfeld, een overzicht van de choreograaf Pina Bausch, een tentoonstelling over strips en manga’s en de spraakmakende kunstcollectie van nazikunsthandelaar Cornelius Gurlitt.

Wolfs noemt het Stedelijk ‘een uitgesproken publiek museum dat nog diverser, menselijker en internationaler kan worden en dat kritisch deelneemt aan het maatschappelijke debat’. “Ik zie ernaar uit dit museum met zijn revolutionaire geschiedenis en fantastische collectie verder te profileren.”

Rumoer doen vergeten

Het Stedelijk is van iedereen, zegt hij. “Het is van de kunstenaars, de bezoekers, de potentiële bezoekers en van iedereen die het museum een warm hart toedraagt. Het is van heel Amsterdam, van Nederland en van de wereld.”

Duitsland ziet Wolfs ‘met lede ogen gaan’, aldus Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk, belast met de zoektocht naar het schaap met de vijf poten (functievereisten: een holistische kijk op besturen, gevoel voor humor, en in staat om het rumoer rond Beatrix Ruf en Ann Goldstein te doen vergeten).

Lodder: “Wij zijn ervan overtuigd een directeur te hebben gevonden die alles in zich verenigt waar het Stedelijk behoefte aan heeft: inhoudelijke en – in brede zin – bestuurlijke ervaring, internationale allure, een wereldwijd netwerk, uitstekende relaties met kunstenaars, een spannende artistieke koers, openstaand voor ideeën van staf en samenwerkingspartners.”

Wolfs zal al zijn nevenfuncties per 1 december neerleggen. Uitzondering is zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.

Directeuren Stedelijk Museum
- 1895-1906 Jan Eduard van Someren Brand
- 1906-1936 Cornelis Baard
- 1936-1945 David Röell
- 1945-1963 Willem Sandberg
- 1963-1985 Edy de Wilde
- 1985-1993 Wim Beeren
- 1993-2003 Rudi Fuchs
- 2003-2005 Hans van Beers (a.i.)
- 2005-2009 Gijs van Tuyl
- 2010-2013 Ann Goldstein
- 2013-2017 Karin van Gilst (zakelijk directeur)
- 2014-2017 Beatrix Ruf
- 2017 Jan Willem Sieburgh (a.i)
- 2019 Rein Wolfs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden