'Rehabilitatie oud-korpschef'

DEN HAAG - De Gelderse commissaris van de koningin Clemens Cornielje adviseert minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken om oud-korpschef Jos van Deursen van de regiopolitie Gelderland-Midden te rehabiliteren.Cornielje zei dat dinsdagmiddag na de presentatie van het rapport Feitelijk - Heden, Feitenonderzoek politiekorps Gelderland-Midden.

Van Deursen legde zijn functie in augustus neer, omdat er een onwerkbare situatie was ontstaan tussen hem en de ondernemingsraad. Volgens Cornielje is uit het feitenonderzoek gebleken, dat de grote problemen waarmee het regiokorps kampte Van Deursen niet te verwijten vallen.

Onderzoeksbureau Berenschot deed in opdracht van de commissaris van de koningin onderzoek naar geruchten over machtsmisbruik, intimidatie en willekeur binnen het politiekorps.

Het rapport concludeert dat de leiding van de regiopolitie Gelderland-Midden op verschillende momenten heeft nagelaten om in en buiten het korps circulerende verhalen, die bewijsbaar onjuist waren, te ontzenuwen. Leidinggevenden hebben onvoldoende gehandeld en niet het voorbeeldgedrag laten zien dat van hen mag worden verwacht.

'Herenconnectie'

De onderzoekers hebben geen strafbare feiten of onoorbare zaken gevonden. Zij stellen vast dat verhalen en geruchten daarover door een kleine groep op het hoofdbureau in Arnhem in de wereld zijn geholpen en in leven zijn gehouden. Voor een deel gaat het om mensen, die teleurgesteld zijn over gemiste promoties.

De ondernemingsraad (OR) blijkt vorig voorjaar een geheim onderzoek te hebben gedaan naar de ''veenbrand in het korps'' en liet dat lekken naar de lokale media. Maar de OR verzuimde na te gaan of meer korpsleden dan alleen het kleine groepje zich in de negatieve beeldvorming herkende.

Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem, tevens korpsbeheerder, liet vorig jaar oud-hoofdofficier van justitie Tragter onderzoek doen naar klachten over discriminatie en racisme binnen het korps. Tragter vond daarvoor geen bewijzen, maar meldde wel dat het korps leed onder een ''herenconnectie'' en een ''theemutsencultuur'', waarbinnen bevriende leidinggevenden elkaar de hand boven het hoofd hielden.

Krikke had eerder moeten optreden

Berenschot ontdekte dat deze bevindingen van Tragter ''opvallende overeenkomsten'' vertonen met het onderzoek van de ondernemingsraad. Het is de vraag of het rapport-Tragter openbaar moest worden gemaakt, maar Krikke had in elk geval direct na publicatie actief aantoonbaar onjuiste beschuldigingen moeten weerleggen, menen de onderzoekers. Ook had zij al eerder moeten optreden tegen feitelijk onjuiste berichtgeving in de media.

Minister Ter Horst vindt het nu hoog tijd het verleden af te sluiten. ''Het moet nu afgelopen zijn in het korps Gelderland-Midden. Het korps en ook het regionaal college moeten de blik voorwaarts richten. Dat kan nu uit het feitenonderzoek naar voren is gekomen dat er geen wantoestanden hebben plaatsgehad'', zei ze, nadat zij het verslag in ontvangst had genomen.

Commissaris Cornielje wilde dinsdagmiddag nadrukkelijk niemand de schuld geven. Wel vindt hij dat iedereen die betrokken is (geweest) bij de regiopolitie Gelderland-Midden zijn lessen moet trekken uit de vermeende wantoestanden die het korps bijna een jaar lang in de greep hebben gehouden. Het is onterecht om alleen korpsbeheerder Pauline Krikke of een ander persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de gang van zaken, stelde hij.

Reputatie van het korps op het spel gezet

Oud-korpschef Kees Bakker, die in 2003 met pensioen ging, acht Krikke wel verantwoordelijk voor een groot deel van de wantoestanden die het korps in hun greep houden. Krikke had veel eerder en veel steviger moeten ingrijpen, toen een klein groepje teleurgestelde mensen roddels naar buiten bracht, zei hij.

Volgens huidig korpschef Jelle Kuiper heeft de ondernemingsraad (OR) van het regiokorps Gelderland-Midden haar geloofwaardigheid verloren en de reputatie van het korps op het spel gezet. Kuiper vindt het onbegrijpelijk dat een kleine groep mensen, onder wie de voorzitter en de secretaris van de OR, het voltallige korps zo lang in gijzeling heeft kunnen houden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden