Reguliersdwars wil geen homostraat meer zijn

De Reguliersdwarsstraat wil af van de titel homostraat. De straat zal zich niet meer exclusief richten op het homo-uitgaansleven. De straat onttrekt zich ook aan de georganiseerde feestelijkheden rond de Euro Pride, die van 23 juli tot 7 augustus plaatsvindt.

Marc Kruyswijk
De Reguliersdwars in eerdere tijden Beeld ANP
De Reguliersdwars in eerdere tijdenBeeld ANP

De Reguliersdwarsstraat kachelt al enkele jaren achteruit als dé homo-uitgaansstraat van Nederland. Inmiddels zijn er nog maar twee homo-uitgaansgelegenheden in de straat te vinden.

Dat de ondernemers in de straat het nu over een andere boeg gooien, is de bevestiging van een beweging die al een tijd gaande was.

Hokje
Met name jonge homoseksuelen laten zich niet meer zo gemakkelijk in een hokje stoppen, zegt Irene Hemelaar, directeur LHBTI-emancipatie bij Amsterdam Gay Pride. "De tijden veranderen. Het is ook een teken dat het goed gaat met de emancipatie van homoseksuelen."

Volgens Eward Koning, voorzitter van de BIZ Reguliersdwarsstraat, moet de nieuwe Reguliersdwarsstraat een 'leuke mix' worden van mensen die een fijne avond willen hebben.

"Tegelijk willen we niet meer alleen maar een avondstraat zijn. Overdag is het hier uitgestorven, we willen ons ook richten op mensen die overdag bijvoorbeeld willen lunchen. Daarom zetten we onszelf opnieuw op de kaart."

De Reguliersdwarsstraat is al sinds het midden van de negentiende eeuw een ontmoetingsplaats voor homo's. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de straat hoe langer hoe meer een op vooral homomannen georiënteerde straat.

De decennia erna, die golden als de gloriejaren, groeide de straat internationaal uit tot misschien wel de bekendste gaystraat van de wereld.

Met name sinds de dood van horecatycoon Sjoerd Kooistra en de teloorgang van Amsterdam als 'Gay Capital' van de wereld raakte de straat in het slop: er werd veel onderling ruzie gemaakt en de ene zaak na de andere ging over de kop.

Niet tuttig
Volgens voorzitter Koning, zelf kapper, is het zeker niet de bedoeling dat de straat nu 'tuttig' wordt. "We zullen altijd een uitbundig uitgaansleven houden, maar niet meer voor de hossende meutes zoals we die van vroeger kennen. We willen overdag ook iets te bieden hebben."

Dat de straat niet meedoet aan Euro Gay, de Europese versie van de Gay Pride, heeft ook praktische en zakelijke redenen, zegt Koning.

"Als je feesten organiseert, moet je een vergunning aanvragen. Behalve dat dat veel geld kost, betekende het de afgelopen jaren ook dat de straat werd afgesloten met hekken. Veel van de restaurants hier kregen daardoor nauwelijks meer klanten binnen. Bovendien werd de sfeer daardoor nogal opgefokt. Daarom hebben we als ondernemers besloten het over een andere boeg te gooien."

Positief
Volgens Siep de Haan, betrokken bij de oprichting van Gay Pride, is de koerswijziging van de Reguliersdwarsstraat en het niet meedoen aan het evenement een positief signaal.

"Dit is misschien wel de opperste vorm van emancipatie. Wij hebben altijd gezegd dat het geen incrowdfeestje moest zijn, maar een gelegenheid waarop hetero's kunnen zien hoe homo's een feestje vieren. Daar is de Gay Pride kennelijk in geslaagd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden