Opinie

'Reguleer wietteelt: klant blij, ondernemer blij en belastingdienst blij'

Een coffeeshop is niets meer of minder dan een onderneming, schrijft Chap Commandeur in een opiniestuk in Het Parool. Het rigide softdrugsbeleid zit een transparante en moderne bedrijfsvoering echter in de weg.

Teelt en inkoop van wiet zijn nog altijd illegaal. 'De coffeshophouder weet vaak niet precies wat hij koopt of waar en hoe de wiet is geteeld.' Beeld anp
Teelt en inkoop van wiet zijn nog altijd illegaal. 'De coffeshophouder weet vaak niet precies wat hij koopt of waar en hoe de wiet is geteeld.'Beeld anp

Als bevlogen ondernemer steek ik mijn tijd in een reclamestudio, een brasserie met heerlijke appeltaart, een Amerikaans restaurant en een Italiaanse trattoria in de hoofdstad. Sinds anderhalf jaar ben ik tevens eigenaar van een coffeeshop in de Randstad. Maar ik lust geen appeltaart, kan niet koken, spreek beroerd Italiaans en heb geen verstand van softdrugs, want ik heb nog nooit een stickie gerookt.

Visie
Is dat een nadeel? Nee, want expertise (een kok, tweetalige manager, vakidioot) kun je inhuren of zoeken als partner. Het is mijn taak de ondernemingen te verbeteren en een visie te ontwikkelen om de markt zo goed mogelijk te bedienen.

Als voorzitter van een ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad met honderdveertig leden, ken ik de politieke problematiek rond de 'schimmige' wereld van coffeeshops en de bijbehorende angst bij burgers en bestuurders, vaak geboren uit onwetendheid. Maar een coffeeshop is voor mij niets meer of minder dan een onderneming. Zij biedt wat de markt vraagt, betaalt belasting, heeft personeel, een bedrijfsplan, boekhouding, targets et cetera. Er deed zich een zakelijke uitdaging voor die ik als ondernemer niet kon laten liggen.

Transparant aan de voor- én achterdeur
Samen met een ervaringsdeskundige vennoot ben ik een visie gaan schrijven voor een transparante coffeeshop 2.0. Die omvat punten op het gebied van veiligheid, overlast en voorlichting. Maar het belangrijkste punt is het streven naar een transparante bedrijfsvoering aan voor- én achterdeur. Coffeeshophouders willen namelijk dolgraag met bonafide partijen zaken doen. Maar doordat de politiek de verkoop van softdrugs aan de voordeur wél gedoogt, maar het telen en de inkoop aan de achterdeur níét, moeten zij illegaal spullen inkopen van mensen die liever niet in het openbaar opereren, omdat wiettelen en het bevoorraden van coffeeshops strafbaar is.

De ondernemer weet vaak niet precies wat hij koopt of waar en hoe het geteeld is. Van een factuur is geen sprake, waardoor de boekhouding bemoeilijkt wordt. En zo word ik, geheel tegen mijn zin, gedwongen mee te werken aan de instandhouding van een circuit dat soms types aantrekt met wie ik liever niets te maken heb. De coffeeshop wordt door de huidige wetgeving in een criminogene hoek geduwd.

Iedereen blij
Hoe komen we uit deze onwerkbare spagaat? Reguleer en controleer de wietteelt voor verkoop in coffeeshops. Alle coffeeshophouders sluiten een contract met door de gemeente gecertificeerde telers en kopen (met factuur) verantwoord geteelde producten voor een marktconforme prijs. Controleerbaar en transparant. Klant blij, ondernemer blij, belasting blij. Niet gecertificeerde telers kunnen hard worden aangepakt, want zij telen voor illegale verkoop of export.

Recent EenVandaag-onderzoek toont aan dat een ruime meerderheid in Nederland vóór regulering van de wietteelt is. Negenenvijftig burgemeesters tekenden het manifest Joint regulation waarin zij pleiten voor regulering. Rechters gaan steeds vaker over tot een 'schuldig zonder strafvonnis' om de wetgever te motiveren tot ander regeringsbeleid ten aanzien van bevoorrading en teelt.

Rood stoplicht
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) schermt met een (minimale) Kamermeerderheid voor het huidige kabinetsbeleid en gebruikt internationale verdragen als een rood stoplicht als het gaat om regulering van de wietteelt. Hij lijkt te vergeten dat dezelfde verdragen ook het bezit, het gebruik en de verkoop willen elimineren. Dat rode stoplicht negeert Nederland al jaren. Europese landen als België, Denemarken, Portugal, Spanje en Zwitserland voelen zich intussen vrij om creatieve initiatieven toe te laten en ook zij hebben die verdragen ondertekend. Straks lopen we achter de feiten aan.

Bij regulering van de wietteelt zal - net als nu reeds in delen van de Verenigde Staten - door marktwerking het negatieve imago van cannabis als genotsmiddel, medicijn of investering, verdwijnen.

Slagers
Vergelijk het met het slagersvak; je hebt de kiloknallerslager en de gespecialiseerde, biologische slager. In een aanzienlijk deel van de coffeeshops wordt chemisch geteelde wiet verkocht. De kiloknaller koopt dit product in grote hoeveelheden in van broodtelers die uitsluitend voor het geld telen en overschotten dumpen op de illegale markt.

Wij blijven graag de biologische slager. Die heeft een visie en verkoopt softdrugs van goede kwaliteit voor medicinaal en recreatief gebruik. Soorten die, door het huidige harde optreden van politie en justitie, helaas door steeds minder ideële telers geteeld worden.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden