'Regio samen voor Afghaanse toekomst'

14 landen uit de regio van Afghanistan, willen in aanloop naar het vertrek van de NAVO in 2014, samenwerken aan het verbeteren van de veiligheidssituatie en de economische ontwikkeling in Afghanistan. Dat zegden zij vandaag toe op een internationale conferentie in Istanbul.

De Turkse (links) en Pakistaanse ministers van Buitenlandse Zaken in gesprek op de conferentie. Beeld afp
De Turkse (links) en Pakistaanse ministers van Buitenlandse Zaken in gesprek op de conferentie.Beeld afp

De bijeenkomst was een succesvol blijk van solidariteit, maar riep tevens in herinnering dat er in Afghanistan nog een groot aantal problemen op een oplossing wacht. 'Het terrorisme, het extremisme, en de smokkel van drugs en mensen waar Afghanistan mee worstelt zijn geen problemen die door een enkel land kunnen worden opgelost', zei de Turkse president Abdullah Gül.

'Het is onze plicht als buren om bij te dragen aan de eenheid, stabiliteit en welvaart in Afghanistan. Daarnaast is het noodzakelijk voor onze gemeenschappelijke belangen.'

Moord
De conferentie volgde op enkele grote aanvallen en aanslagen in Afghanistan, waaronder de moord op de Afghaanse ex-president Burhanuddin Rabbani in september. Rabbani gaf leiding aan de Hoge Vredesraad, die door de Afghaanse regering werd opgericht om een politieke oplossing voor de oorlog in het land te zoeken.

De aanvallen hebben de vermoedens versterkt dat Pakistan de opstandelingen in Afghanistan van steun voorziet, een aantijging die door de Pakistaanse regering wordt tegengesproken.

De Afghaanse president Hamid Karzai en zijn Pakistaanse ambtgenoot Asif Ali Zardari spraken over een gezamenlijk onderzoek naar de dood van Rabbani. De betrekkingen tussen de twee landen staan onder druk. De VS en Afghanistan hebben Pakistan meermaals verzocht harder op te treden tegen militanten die zich ophouden in Pakistan en aanvallen uitvoeren in Afghanistan.

Los weken
'Uit recente tegenslagen is gebleken dat het vredesproces geen kans van slagen heeft tenzij we de leiders van de Taliban, die zich in Pakistan ophouden, bij de onderhandelingen kunnen betrekken', zei Karzai. 'We hopen dat we de leiders van de Taliban los kunnen weken van de netwerken die hun ondersteunen buiten Afghanistan en dat we ze kunnen integreren in het vredesproces.'

Pakistan ontkent steun te verlenen aan militante groeperingen en verwijst hierbij naar de vele Pakistaanse militairen die zijn gedood door opstandelingen.

Westerse landen
Afgevaardigden uit Turkije, Pakistan, Afghanistan, China, India en Iran waren aanwezig op de conferentie. Ook de Verenigde Staten en andere westerse landen die militair actief zijn in Afghanistan hadden vertegenwoordigers gestuurd.
'Tien jaar conflict in Afghanistan heeft ons geleerd dat deze crisis niet louter met militaire middelen kan worden opgelost', zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. 'We hebben een politieke oplossing nodig met actieve ondersteuning in de regio.'

Karzai zei te hopen dat een internationale conferentie over Afghanistan, die volgende maand in het Duitse Bonn wordt gehouden, leidt tot 'onwrikbare steun' binnen de internationale gemeenschap voor een economische overgangsperiode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden