Regio Rotterdam-Rijnmond gebukt onder geweld

De regio Rotterdam-Rijnmond betreurde in 2011 de meeste fatale misdrijven, namelijk 18. Op de voet gevolgd door Amsterdam met 17 moorden. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van het ANP.

Forensisch onderzoek na een moord in Rotterdam. Beeld ANP
Forensisch onderzoek na een moord in Rotterdam.Beeld ANP

Zuid-Holland ging dit jaar, onder meer door het bloedbad in Alphen aan den Rijn, gebukt onder veel dodelijk geweld.

De schietpartij in Alphen aan den Rijn was de grootste geweldsuitbarsting van het afgelopen jaar. Tristan van der Vlis schoot op 9 april 6 mensen en daarna zichzelf dood in winkelcentrum De Ridderhof. Ook verwondde hij veel mensen met zijn spervuur aan kogels.

Hoewel er in de regio Rotterdam-Rijnmond 18 mensen op gewelddadige manier aan hun einde kwamen, waren dat er 9 minder dan in 2010. In zes gevallen was een vrouw het slachtoffer. Vijf keer bleek huiselijk geweld de oorzaak. Hieronder valt ook de dood van honkbalinternational Gregory Halman. De sportman werd op 21 november na een ruzie over te harde muziek met zijn 22-jarige broer, neergestoken in zijn woning. De broer zit vast als verdachte.

Zwijndrecht
Het politiekorps Zuid-Holland-Zuid kreeg dit jaar te maken met drie slachtoffers. De 26-jarige Helmonder Faig B. heeft bekend deze drie, een moeder uit Zwijndrecht en haar twee dochters, te hebben doodgeschoten. B. was de ex-vriend van de jongste dochter.

Amsterdam noteerde de laagste stand in 10 jaar, met 17 doden door agressie. Vorig jaar waren het er nog 19, in 2009 zelfs 31. Een reden voor de daling kent de politie in de hoofdstad niet. In acht zaken zijn verdachten aangehouden. De moord op de 64-jarige topcrimineel Stanley Hillis is een van de opvallendste dodelijke misdrijven. Hij werd in de hoofdstad onder de ogen van de politie op straat geliquideerd.

Harde kern Ajax
Ook de moord op Sven Westendorp (41) zorgde voor veel beroering in de hoofdstad. Het prominente lid van de harde kern van Ajax werd in augustus op klaarlichte dag voor zijn woning aan de Borgloonstraat opgewacht en neergeschoten.

Verder bezweken in het zuiden van het land relatief veel mensen aan agressie. Vorig jaar verdubbelde het aantal geweldsdoden in Brabant en Limburg nog ten opzichte van 2009. Toen waren dat er net als dit jaar 19 in Brabant en 13 in Limburg.

Utrecht was aan het eind van 2010 anderhalf jaar 'moordvrij'. In januari 2011 kwam hieraan een eind met twee moorden in de drugsscene in Overvecht. De regio Haaglanden registreerde dit jaar een flinke daling van fatale geweldsuitspattingen. In 2010 waren dat er nog 17, dit jaar gaat het om acht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden