Regio Amsterdam snakt naar elektriciens en programmeurs

Op de Amsterdamse arbeidsmarkt, de krapste van het land, is het tekort aan elektriciens van alle beroepsgroepen het grootst. De makkelijke oplossingen zijn op, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV.

Het Amsterdamse UWV heeft met anderen een speciale werkgroep opgezet Beeld ANP
Het Amsterdamse UWV heeft met anderen een speciale werkgroep opgezetBeeld ANP

Nu de werkgelegenheid in de regio Amsterdam dit jaar en volgend jaar verder stijgt met bij elkaar 50.000 banen, lopen de toch al schreeuwende tekorten aan personeel nog hoger op. Het groeitempo ligt wel lager dan ­vorig jaar, schrijft het UWV.

In de ranglijst van beroepsgroepen waar werkgevers in en om Amsterdam het meest om verlegen zitten staan de elektriciens bovenaan (zie kader).

De techniek, de zorg en de ICT blijven 'kraptekoplopers'. In zorg, onderwijs en ambtenarij wordt een flinke uitstroom verwacht door de vergrijzing, met als gevolg dat in de stad het toch al nijpende tekort aan basisschoolleraren hoog blijft.

De tekorten in de zorg kunnen een pleister op de wonde zijn voor personeel van het Slotervaartziekenhuis dat vorige week met 1100 man op straat kwam te staan na het faillissement van het ziekenhuis.

Het Amsterdamse UWV heeft met anderen een speciale werkgroep opgezet en er zijn deze week al twee bijeenkomsten voor het personeel.

Het UWV is hoopvol over hun kansen. Aan de andere kant: de helft bestaat uit ondersteunend personeel, maar 600 mensen komen uit de zorg, zegt UWV-regiomanager Anita Oonk.

Basisschoolniveau
Nog altijd is in de regio 5,2 procent werkloos. Groepen die in de crisis langs de kant kwamen te staan, zoals vijftigplussers, lager opgeleiden, jongeren en arbeidsgehandicapten, krijgen meer kansen. Dat betekent niet dat werkgevers snel hun tekorten kunnen wegwerken. "De mensen die makkelijk beschikbaar zijn, zijn al aan het werk," zegt arbeidsmarkt­adviseur Jeroen Schuil.

Zo blijkt de helft van de ruim 40.000 bijstandsgerechtigden in de regio Amsterdam niet verder gekomen dan de basisschool of het vmbo.

Onder de 16.000 WW'ers springen de mensen met een administratieve achtergrond er meteen uit, computers hebben hun werk overgenomen bij banken en op andere kantoren. Dat sluit dus niet goed aan op de sectoren waar een tekort is, zoals techniek en ICT.

Frans overschot
Het UWV spreekt van een 'hardnekkige mismatch'. Ook herhaalt de instantie de waarschuwing dat werkgevers in Amsterdam hogere eisen stellen aan personeel, waardoor zelfs voor relatief eenvoudig werk al mbo-3-­niveau wordt gevraagd.

Door meer ruimte te geven aan personeel dat met begeleiding bijleert op de werkvloer kunnen werkgevers hun gaten nog dichten. Schuil: "Dus niet: hoe vind ik iemand voor deze functie? Maar: hoe maak ik iemand geschikt? Of zelfs: hoe kan ik deze functie geschikt maken voor iemand?"

Oonk: "Kijk eens wat verder dan de werkervaring. Wat kan iemand? En wat is zijn houding? Kijk naar competenties."

Werkgevers kunnen zoeken onder groepen waar ze nu niet aan denken, zoals statushouders, arbeidsgehandicapten en vakmensen in het buitenland. Zo kent Frankrijk een overschot aan elektriciens.

5,2%

Ondanks de krapte op de arbeids­markt is nog altijd 5,2 procent in de regio Amsterdam werkloos.

Krapteberoepen

Het is een beetje appels met peren vergelijken, de ene beroepsgroep is groter en diverser dan de andere, maar we kunnen krapteberoepen rangschikken aan de hand van het aantal vacatures in en om Amsterdam.

- elektriciens: 490
- programmeurs (specifieke toepassingen java, C#, PHP,.NET, app): 450
- timmerlieden: 430
- systeemontwikkelaars: 350
- loodgieters: 180
- verpleegkundigen: 120

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden