Regio Amsterdam bouwt twintigduizend extra huizen
Amsterdam en omliggende gemeenten gaan tot 2020 twintigduizend huizen extra in de stad en in de regio bouwen. Het doel is dat de nieuwbouwproductie uitkomt op 60.000 woningen.
Dit staat in een rapport dat wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) maandag heeft vrijgegeven.
"We hebben plannen gemaakt voor 69.900 woningen in de hele Metropool Amsterdam," zegt Ivens. "Maar er zijn altijd projecten die afvallen, zodat we op die zestigduizend uitkomen. Daarmee willen we aan de groeiende vraag voldoen."
7200 woningen Amsterdam
Aanvankelijk hield de Stadsregio Amsterdam rekening met plannen voor 58.000 woningen, waarvan er in de praktijk 40.000 huizen echt gebouwd zouden worden. De Amsterdamse woningbehoefte werd geraamd op 56.000 huizen. Dat betekent dat de regio op een tekort van 16.000 huizen af zou stevenen.
De stad Amsterdam zelf streeft naar een productie van 7200 woningen per jaar. Daar zitten overigens ook veel kleine studenten- en jongerenwoningen bij. Het college hield bij zijn aantreden in 2014 rekening met een woningbouwproductie van 5000 woningen per jaar.
Deze week maakt Amsterdam haar nieuwe bouwcijfers bekend. Verwacht wordt dat het vorig jaar behaalde record van 8376 in aanbouw genomen nieuwbouwwoningen niet wordt gehaald. Die extreem hoge cijfers hebben te maken met een inhaalvraag naar woningen, omdat de jaarlijkse bouw in de crisisjaren daalde naar rond de 2000 woningen.
Opeten
De Stadsregio Amsterdam zag het enorme tekort aan huizen en de achterblijvende productie vorig jaar verder oplopen. Consultancybureau Fakton onderzocht daarom hoe meer gebouwd kan worden.
De twintigduizend extra huizen zijn vooral woningen die naar voren zijn gehaald. Die bouwplannen waren aanvankelijk bedoeld voor de periode na 2020. Ivens: "Eigenlijk zijn we nu dat deel van ons bouwprogramma aan het opeten."
Maatregelen
Ivens bevestigt dat het hierdoor moeilijker wordt na 2020 in de zogeheten Stadsregio Plus, waar ook Haarlem, Weesp, Almere en Lelystad onder vallen, de woningbouw op het hoge productieniveau te houden. Een probleem is dat woningbouw binnen de stad steeds complexer worden.
Ivens: "We hebben intussen drie maatregelen genomen om de versnelling kracht bij te zetten. Zo hebben we een regionaal versnellingsteam met gemeentelijke experts geformeerd. Ook zijn we gesprekken begonnen met partijen met forse grondposities, ontwikkelaars. En we werken aan een gezamenlijke lijst voor toestemming voor de bouw van de provincie Noord-Holland."
Lees de serie over bouwwoede terug: Waar in de stad kan nog gebouwd worden?
'Woningbouw in Amsterdam wordt veel complexer'
"Het meest schokkende van onze analyse is dat de woningbouw in de regio Amsterdam veel complexer wordt," zegt Erwin Daalhuisen van Fakton Consultancy, mede-auteur van het rapport.
"De komende vijf jaar is er nog voldoende productiecapaciteit is in de regio. Die woningen die ze nu willen bouwen, komen er wel - als iedereen goed zijn best doet. Maar daarna is de Amsterdamse regio geheel aangewezen op binnenstedelijk bouwen."
Dat wordt veel complexer, zegt Daalhuisen: "Wat overblijft zijn hele moeilijke plekken om te bouwen. Of hele dure locaties. Het risico is dan dat heel erg eenzijdig gebouwd moet worden. Ontwikkelaars gaan bijvoorbeeld alleen nog maar appartementen bouwen."
Oorzaak is het beleid van het rijk en de provincie. Die hebben aangegeven dat er niet gebouwd mag worden buiten de door hen aangegeven 'rode contouren' op de kaart. Het 'groen' moet bespaard blijven. Over blijven de plekken in de steden, de al bebouwde omgeving.
Gezocht wordt naar wat genoemd wordt duurzame verstedelijking. Vanwege de grote vraag naar woningen moet er gebouwd worden. Maar tegelijk mag dit grotendeels alleen nog maar binnen de bestaande stad gebeuren.
"Dit is een nogal moeilijke taak," stelt Daalhuisen. "En het geldt inderdaad voor de hele regio. Want in Purmerend, Zaanstad en in de Haarlemmermeer worden de gemeentebesturen ook met dit beleid geconfronteerd. De enige plekken waar je nog een beetje lekker en vrij kunt bouwen zijn Almere en Lelystad. Die hebben nog voldoende voorraden bouwlocaties buiten de bebouwde omgeving."
Dit leidt, aldus Daalhuisen, tot eenzijdige bebouwing. "Dan maken we alleen nog maar stedelijke milieus. Je ziet dan geen wijken meer met tuintjes."