Regime Syrië eist overgave, betogers testen beloftes Assad

Syrische activisten hebben vandaag opgeroepen tot massademonstraties om de belofte van het regime zich te committeren aan een vredesplan van de Arabische Liga op de proef te stellen. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités gezegd. Het regime heeft op haar beurt geëist dat alle gewapende opstandelingen de wapens binnen een week neerleggen en overdragen.

Redactie
Een demonstrant trotseert de oproerpolitie in Homs. Beeld REUTERS
Een demonstrant trotseert de oproerpolitie in Homs.Beeld REUTERS

Alle opstandelingen die gehoor geven aan de eis van Syrië, krijgen amnestie. Dat heeft de staatstelevisie meegedeeld.

Eerder deze week stemde Damascus in met een plan van de Arabische Liga om onder meer zijn troepen terug te trekken uit de steden. Het regime heeft er verder mee ingestemd alle politieke gevangenen vrij te laten en een dialoog te beginnen met de oppositie.

Weer doden
Vanmorgen kwamen in de centrale stad Homs twee mensen om het leven door zwaar vuur van Syrische troepen. Een dag eerder vonden achttien mensen de dood in de stad toen veiligheidstroepen, in weerwil van de belofte van Assad om in lijn met het vredesplan een einde te maken aan het geweld, sommige wijken met machinegeweren bestookten.

Op vrijdag zijn de demonstraties in Syrië doorgaans het massaalst, omdat veel mensen na het vrijdagmiddaggebed de straat opgaan.

Beginfase
Ahmad ben Hali, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Arabische Liga, zei gisteren tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya dat Assad tot en met half november de tijd heeft om een eind te maken aan de belegering van opstandige steden. Daarna kan een dialoog beginnen tussen het bewind en de oppositie. 'We zitten nu in de beginfase', stelde Ben Hali.

Oppositiegroepen zeggen dat Assad met het plan van de Liga alleen maar tijd hoopt te winnen. 'Het regime heeft het Arabische initiatief alleen maar geaccepteerd uit vrees voor een Arabische isolatie, uit zwakte en een gebrek aan opties', schreef Burhan Ghalioun, een leidende figuur binnen de oppositie, op Facebook. 'Maar acceptatie betekent nog niet dat het (regime) de clausules (van het akkoord) zal respecteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden