Regeringsvorming België op kruissnelheid
Formateur Elio Di Rupo lijkt te zijn geslaagd in wat bijna onmogelijk leek te zijn geworden: het vormen van een federale regering voor België. Vanmiddag maakte Di Rupo bekend dat hij samen met de acht onderhandelaars er na welgeteld 485 dagen in geslaagd was om tot een akkoord te komen. Hét akkoord om een regering te kunnen vormen.
Eerder vandaag verzamelde de Belgische pers zich rond de formateur. Daarbij deed Di Rupo het succesvolle akkoord uit de doeken waarmee zijn ploeg een zesde staatshervorming voor België aankondigde. De overeenstemming voor het akkoord onder de betrokkenen is de cruciale opstap naar een federale regering.
'Dames en heren, we hebben een akkoord', verklaarde formateur Di Rupo, niet zonder trots, vanmiddag aan de landelijke pers.
'Een globaal institutioneel akkoord om het land vooruit te helpen', ging Di Rupo verder, 'dat beantwoordt aan de diepe verzuchtingen van veranderingen en aan de wil van stabiliteit. De acht onderhandelaars hebben samengewerkt en een gedenkwaardig akkoord bereikt.'
Hoofdpunten
Het akkoord belooft onder meer de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde (het beruchte BHV) eindelijk uit de weg te ruimen, meer bevoegdheden en geld naar de gewesten over te hevelen en daardoor een compactere en efficiëntere federale overheid te vormen. Deze kan zich dan hoofdzakelijk gaan richten op het aanpakken van de economische crisis.
Di Rupo waarschuwde dat, ondanks het succesvolle akkoord, er nog veel werk aan de winkel is. De komende dagen zal de formateur besteden aan het nadenken over welke partijen hij bij 'zijn' regering wil betrekken. 'Morgen, en wellicht nog overmorgen, zal ik het contact met de partijvoorzitters voortzetten, in de hoop op de vorming van een regeringscoalitie', aldus Di Rupo.
'Eeuwige dwarsligger' Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA kreeg nog een milde sneer van Di Rupo: 'Het zal afhangen van de moed van de verantwoordelijken om vooruit te gaan. Iedereen van de onderhandelaars heeft veel moed en verantwoordelijkheid aan de dag gelegd om de eigen belangen te overstijgen en dit akkoord te bereiken,' dixit de formateur en mogelijk toekomstig premier van België. De Wever lijkt met dit succes dan ook voorgoed naar de oppositiebanken verdreven te zijn.
undefined