Regeringspartijen ruziën over verbod op knalvuurwerk

De regeringspartijen ruziën over strengere regels voor vuurwerk. Minister Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) hebben een voorstel gedaan om knalvuurwerk zoals rotjes te verbieden. Regeringspartij VVD heeft echter al laten weten daar niet mee te zullen instemmen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Afgelopen december kwam de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) met het advies om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. De OVV onderzocht de oorzaken van de extreme overlast die elk jaar oud en nieuw teistert.

Elk jaar raken er met de jaarwisseling te veel mensen gewond. ook valt er jaarlijks minimaal één dode. Het kabinet heeft toegezegd met een reactie te komen op het OVV-advies. Maar die reactie laat nu al maanden op zich wachten.

Meerdere opties
De twee verantwoordelijke bewindslieden hebben meerdere opties in kaart gebracht. De meest haalbare optie is volgens Grapperhaus en Van Veldhoven een verbod op rotjes en de verplichting om bij vuurpijlen ook stabiele afschietbuizen en veiligheidsbrillen te verkopen.

Die laatste maatregel is niet omstreden. De eerste wel. Bronnen binnen de VVD laten weten dat het voorstel nog in de voltallige ministerraad moet worden besproken. De liberalen laten echter bij voorbaat weten niet te zullen instemmen met wat voor vuurwerkverbod dan ook. Liever heeft de partij een strengere aanpak van illegaal vuurwerk.

'Afbreuk van traditie'
Leo Groeneveld, voorzitter van vuurwerkbranchevereniging Pyrotechniek Nederland, zegt dat een verbod op knalvuurwerk een enorme domper zou zijn.

"Qua omzet weliswaar niet zo, knalvuurwerk is acht procent van de totale vuurwerkverkoop. Maar dit doet zou wél enorme afbreuk doen aan de vuurwerktraditie van oud en nieuw. En het is een schijnoplossing. Het helpt qua veiligheid niks. Sierpijlen knallen ook. We wonen hier in Nederland ook niet op een eiland. Knalvuurwerk kun je overal om ons heen krijgen. We waren trouwens allang op de goede weg. De overlast afgelopen jaarwisseling was al een stuk minder dan voorgaande jaren.''

Vuurwerkvrije zones
In de aanloop naar afgelopen jaarwisseling besloot de Amsterdamse gemeenteraad al 'vuurwerkvrije zones' in te stellen. Zo mocht in de nabijheid van plekken waar dieren verblijven geen vuurwerk worden afgestoken.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen gaf aan dit jaar ook gebieden rond zieken- en verzorgingstehuizen als vuurwerkvrije zones te willen aanmerken.

Lees ook: Zo vaak werd in jouw buurt geklaagd over vuurwerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden