Update

Regeringspartij Bhutan bij verkiezingen weggevaagd

Bij de parlementsverkiezingen in Bhutan zaterdag heeft de oppositionele Volksdemocratische Partij zeker 32 van de 47 zetels in het parlement gekregen. Dit blijkt uit de bijna volledige uitslag. De regerende Partij voor Vrede en Welvaart, die tot nu toe bijna alle zetels bezette, levert niet meer dan 15 parlementariërs.

Redactie
Een baby houdt een stempas vast Beeld epa
Een baby houdt een stempas vastBeeld epa

Het is, na 2008, pas de tweede keer dat in het koninkrijk in de Himalaya verkiezingen worden gehouden. Burgers klagen dat de regering corrupt is en het land de afgelopen vijf jaar niet veel verder heeft gebracht. Dit lijkt in strijd met het beginsel van het 'bruto nationaal geluk', dat Bhutan als enige land ter wereld in zijn grondwet heeft staan.

Die index werd in de jaren zeventig ingevoerd en omvat negen gebieden: levensstandaard, gezondheid, psychisch welzijn, onderwijs, tijdverdrijf, culturele verscheidenheid en behoud, goed bestuur, gemeenschapsgevoel en ecologische diversiteit en belastbaarheid. In 2010 gaf 41 procent van de bevolking aan gelukkig te zijn.

Bhutan kreeg in 1999 voor het eerst televisie en internet en in 2003 een netwerk voor mobiele telefonie. In het land werden in 1974 voor het eerst toeristen toegelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden