Regeringsfracties eens over onderzoek missies

DEN HAAG - De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie zijn het eens over een motie waarin staat dat grote militaire missies waaraan Nederland heeft meegedaan, voortaan altijd moeten worden onderzocht door de Tweede Kamer.

De motie zal dinsdag door PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer worden ingediend in het debat met het kabinet over het Irakrapport van de commissie-Davids. De twee coaltiepartners ChristenUnie en CDA steunen haar, lieten hun woordvoerders weten.

Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) kondigde een motie van die strekking maandag al aan. Het eerste onderzoek zou volgens hem moeten gaan over de huidige vredesmissie in Afghanistan.

Motie van wantrouwen

Volgens PVV-leider Geert Wilders is de kans groot dat hij komt met een motie van wantrouwen, omdat het kabinet de Kamer destijds onvolledig heeft geïnformeerd over de politieke steun die Nederland gaf aan de Amerikaans-Britse inval in Irak.

De Tweede Kamer praat over de manier waarop Nederland betrokken raakte bij de oorlog in Irak in 2003. Ook de intern zwaarbevochten reactie van het kabinet staat centraal. Daarin geeft het kabinet toe dat de Kamer in de aanloop beter geïnformeerd had moeten worden.

Tevreden

De drie regeringspartijen toonden zich vorige week tevreden met die officiële reactie. Zij wezen vooral naar de lessen die het kabinet zegt te trekken uit de bevindingen van het team van jurist Willibrord Davids.

Aan het debat, dat in de middag begint, doen premier Jan Peter Balkenende en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) mee. Alle fractievoorzitters krijgen twaalf minuten spreektijd. GroenLinks-leider Femke Halsema opent als aanvrager het debat. Medeaanvrager D66 volgt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden