Regering VS erkent in Utah gesloten homohuwelijken

De regering van de Verenigde Staten erkent de homohuwelijken die in de staat Utah zijn gesloten, terwijl de staat zelf de verbintenissen absoluut niet wil erkennen. In een videoboodschap liet procureur-generaal Eric Holder weten dat de huwelijken 'wettig' zijn en dat de gehuwden aanspraak kunnen maken op de voordelen die de nationale overheid alle getrouwde stellen biedt.

Voorstanders van het homohuwelijk verzamelden zich vrijdag in het parlementsgebouw in Utah om een petitie met 58.000 handtekeningen aan te bieden. Beeld ap
Voorstanders van het homohuwelijk verzamelden zich vrijdag in het parlementsgebouw in Utah om een petitie met 58.000 handtekeningen aan te bieden.Beeld ap

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft maandag het sluiten van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht in Utah voorlopig stopgezet op verzoek van de staat. Utah vecht het oordeel van een rechter aan die er heeft bepaald dat het homohuwelijk legaal is. Ondertussen zijn er meer dan duizend homohuwelijken gesloten.

Hoewel de bestaande huwelijken niet zijn ontbonden, heerst er in de staat onduidelijkheid over hun status.

Utah heeft circa 3 miljoen inwoners en wordt gedomineerd door de uiterst conservatieve geloofsgemeenschap met wortels in het christendom, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen of Mormoonse kerk. De mormonen vormen ruim 60 procent van de bevolking van Utah.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden