Opinie

‘Regering, voorkom een ramp op Lesbos’

De Nederlandse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen voor de situatie op Lesbos, betogen Rick Oudshoorn en Koen Meijering.

Vluchtelingen op Lesbos.Beeld Louisa Gouliamaki/AFP

Momenteel voltrekt zich een humanitaire ramp op het Griekse eiland Lesbos. Ruim 20.000 vluchtelingen zitten vast op het Griekse eiland, terwijl het kamp daar gebouwd is voor slechts 3000 mensen. De ruimte is miniem en de sanitaire omstandigheden zijn erbarmelijk. Het risico op een coronauitbraak is daardoor groot. Europa probeert met extra gelden de crisis op te lossen maar de noodzaak is groot en de volksgezondheid staat op het spel. De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, roept daarom op tot actie. Want ook in tijden van crises hoor je verantwoordelijkheid te nemen.

Een nieuwe gigantische uitbraak in het vluchtelingenkamp op Lesbos heeft catastrofale gevolgen voor de volksgezondheid. Meerdere internationale hulporganisaties hebben al aan de bel getrokken. Tot op heden heeft de Nederlandse regering enkel haar zorgen geuit en gelden beloofd om het kamp te verbeteren en asielprocedures te versnellen, maar hiermee bereik je geen snelle verbeteringen. Kijk naar onze eigen IND in Nederland, waar ellenlange wachtrijen zijn en vluchtelingen geen kant op kunnen. Met alleen geld wend je deze ramp niet af. Gruwelijke gevolgen kunnen alleen worden afgewend door vluchtelingen grotendeels te verdelen over het Griekse vasteland, hiervoor krijgt het land tenslotte Europese financiering, en waar nodig proportioneel te verdelen over de Europese lidstaten.

We pleiten nog steeds voor opvang in de regio, maar vanwege de kans op een nieuwe uitbraak en de onmenselijke omstandigheden moet nu worden ingegrepen. Zodra het corona­virus is beteugeld, moet opvang in de regio een serieuze oplossing worden, want een echte kans heeft het nog niet gehad.

Wij roepen de Europese regeringen op om opvang in de regio in de toekomst echt goed te faciliteren en niet, zoals we nu zien, in erbarmelijke vluchtelingenkampen. Alleen maar problemen verplaatsen en vervolgens wegkijken, lost namelijk niets op.

Met dit pleidooi willen we de ­Nederlandse regering oproepen haar verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie op Lesbos.

Rick Oudshoorn, voorzitter JOVD en Koen Meijering, politiek commissaris JOVD

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden