Regering Venezuela grijpt in vanwege schaarste wc-papier

De Venezolaanse overheid heeft tijdelijk het roer in handen genomen bij een toiletpapierfabriek. Zo wil de linkse regering in het Latijns-Amerikaanse land de hygiënische leefomstandigheden van de bevolking veiligstellen. Venezuela kampt al maanden met een nijpend tekort aan toiletpapier, meldt de Britse omroep BBC.

Redactie
Klanten hamsteren wc-papier nadat een supermarkt in Caracas weer een lading heeft binnengekregen. Beeld REUTERS
Klanten hamsteren wc-papier nadat een supermarkt in Caracas weer een lading heeft binnengekregen.Beeld REUTERS

Volgens de staatsradio AVN heeft de Nationale Garde de controle over een toiletpapierfabriek in Manta in de noordelijke staat Aragua overgenomen. Soldaten zullen er strikt toezien op de productie en verdeling van het product. De overname van de fabriek valt volgens handelsminister Alexander Fleming binnen de grenzen van de wet.

Samenzwering
De schaarste aan toiletpapier en andere basisproducten is geen nieuw gegeven in Venezuela. Om een chronisch tekort aan wc-papier voor te zijn, liet de overheid eerder dit jaar nog miljoenen rollen importeren.

Vorige week riep president Nicolas Maduro een speciale commissie in het leven om het probleem aan te pakken. Maduro, die in april de presidentsverkiezingen won en de linkse erfenis van zijn voorganger Hugo Chavez veilig wil stellen, schrijft de problemen toe aan een samenzwering van de privésector. Die zou opzettelijk te weinig wc-papier en andere basisproducten vervaardigen om het land te destabiliseren en het socialistisch beleid in diskrediet te brengen.

Regulering
Tegenstanders van Maduro stellen dat de regulering van de prijzen van basisproducten ten grondslag ligt aan de misstanden. Om de inflatie te bestrijden werden maximumprijzen vastgesteld, maar die zijn volgens analisten zo laag dat de privésector nauwelijks nog winst kan maken en dus de productie terugschroeft.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden