Regering Suriname niet welkom bij herdenking Decembermoorden

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname geen prijs te stellen op een vertegenwoordiging van Desi Bouterse. Foto ANP Beeld
Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname geen prijs te stellen op een vertegenwoordiging van Desi Bouterse. Foto ANP

AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van de Surinaamse regering zijn woensdag niet welkom bij de herdenking van de Decembermoorden in de Mozes en Aäronkerk.

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname heeft de ambassade in Den Haag en het consulaat in Amstelveen laten weten geen prijs te stellen op een vertegenwoordiging van het nieuwe staatshoofd, Desi Bouterse.

''We hebben geen ruzie met de mensen,'' zegt Romeo Hoost namens het comité. ''Het gaat ons om het symbool. De ambassade en het consulaat staan nu in dienst van de nieuwe president van Suriname, tevens de vermoedelijke moordenaar van vijftien vooraanstaande Surinamers in de jaren tachtig. Het geeft geen pas dat hij op welke manier dan ook bij de herdenking aanwezig zal zijn.''

Tijdens de jaarlijkse herdenking op 8 december worden de slachtoffers herdacht van de Decembermoorden. Op 8 en 9 december 1982 werden in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien critici van het toenmalige militaire regime zonder vorm van proces om het leven gebracht. Sinds 2007 loopt in Suriname een proces tegen Bouterse en een twintigtal medeverdachten.

De fakkeloptocht naar het consulaat gaat woensdag wel door. Vanaf acht uur 's avonds is de herdenkingsbijeenkomst in de kerk op het Waterlooplein. Sprekers zijn dit jaar advocaat Gerard Spong, politiek commentator Theo Para, nabestaande Nirmala Rambocus en de politici Job Cohen (PvdA) en Kathleen Ferrier (CDA). (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden