Regering probeert schade verbod te beperken

GENEVE - De Zwitserse regering doet er alles aan om de schade die het verbod van de bouw van minaretten mogelijk veroorzaakt, te beperken. Bern vreest dat de handel met en het toerisme uit moslimslanden forse schade oploopt.

In een referendum sprak een meerderheid van de Zwitsers zich zondag uit tegen de bouw van nieuwe minaretten. In het Alpenland staan nu vier van zulke torens bij moskeeën. ''Zonder dat ik cijfers heb, vrees ik dat het resultaat (van de volksraadpleging) niet zonder gevolgen voor onze export en voor het toerisme zal zijn'', zei minister Eveline Widmer-Schlumpf maandag in de krant Le Temps. Volgens haar is het aantal toeristen uit de Golfstaten de afgelopen jaren met 15 procent gegroeid.

Minister Micheline Calmy-Rey van Buitenlandse Zaken laat haar ministerie materiaal voor ambassades samenstellen, zodat die zich tegen kritiek op de uitspraak kunnen verweren.

Economiesuisse, de belangrijkste werkgeversorganisatie, heeft de regering opgeroepen ''de mogelijke schade te beperken'' door de dialoog met moslimlanden te versterken. De werkgevers leggen er de nadruk op dat Zwitserland zich moet blijven presenteren als land dat ''de vrijheid van denken en godsdienst koestert'' en dat zichzelf als een open, tolerante natie beschouwt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden