Regering Pakistan buigt voor oppositie

Sharif (foto) had gedreigd met 'een lange mars op Islamabad' als zijn politieke rivaal, president Asif Ali Zardari, Chaudry niet zou rehabiliteren. Foto EPA Beeld
Sharif (foto) had gedreigd met 'een lange mars op Islamabad' als zijn politieke rivaal, president Asif Ali Zardari, Chaudry niet zou rehabiliteren. Foto EPA

ISLAMABAD - De Pakistaanse regering zal opperrechter Iftikhar Chaudry, met zestig andere rechters in 2007 ontslagen door ex-president Pervez Musharraf, zijn post teruggeven. Daarmee geeft de regering toe aan de eis van oppositieleider Nawaz Sharif.

Sharif had gedreigd met 'een lange mars op Islamabad' als zijn politieke rivaal, president Asif Ali Zardari, Chaudry niet zou rehabiliteren.

De spanningen in Pakistan waren de afgelopen weken hoog opgelopen, onder meer door een uitspraak van het Hooggerechtshof, waarbij Nawaz Sharif en diens broer Shahbaz Sharif uit hun passieve kiesrecht werden ontzet.

Shahbaz Sharif is gouverneur van Punjab, de belangrijkste Pakistaanse provincie en thuisbasis van de oppositie. Onmiddellijk daarna besloot de centrale regering Punjab rechtstreeks vanuit Islamabad te gaan besturen.

Nawaz Sharif was met een grote groep volgelingen al op weg naar de hoofdstad toen premier Yousaf Raza Gilani vandaag bekendmaakte dat Chaudry zijn oude post zou terugkrijgen. Sharif blies de 'lange mars' onmiddellijk af, en riep zijn medestanders op hun overwinning 'met waardigheid' te vieren.

Maar hij voegde er onmiddellijk aan toe dat het hierbij niet zal blijven. ''Vanaf dit moment zal het lot van deze natie zich wijzigen. Vanaf dit moment onstaat een revolutie.''

Eerder leek het erop dat de regering zou proberen de dreigende 'lange mars' te voorkomen door Nawaz Sharif huisarrest op te leggen in zijn woning in Lahore, de hoofdstad van Punjab, die door de politie werd omsingeld. Maar na hevige vechtpartijen rond het huis tussen politie en aanhangers van Sharif, kon de laatste gisteren zijn huis ongehinderd verlaten om aan de tocht naar Islamabad te beginnen.

Gilani kondigde vanmorgen nog meer concessies aan. Zo zullen alle aanhangers van de oppositie worden vrijgelaten die de afgelopen weken zijn opgepakt. Bovendien zal de regering het hoger beroep van Sharif tegen zijn ontzetting uit het passieve kiesrecht ondersteunen.

De strijd tussen Sharif en Zardari, de weduwnaar van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto, dreigde de afgelopen dagen zo uit de hand te lopen dat in Islamabad geruchten gingen dat het leger op punt stond de macht te grijpen. Dat was de manier waarop ook Zardari's voorganger Musharraf in 1999 aan het bewind kwam. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden