Regering moet obstakels wegnemen die snelle start vluchtelingen blokkeren

Het stadsbestuur belooft vluchtelingen - nieuwe asielzoekers en degenen met een verblijfsvergunning - van begin tot eind te helpen inburgeren in de stad. De integratie moet in de asielzoekerscentra beginnen. Een werkgroep moet dat coördineren. Het stadsbestuur wil meer geld en bevoegdheden van het rijk.

Uitgeprocedeerde asielzoekers, foto ter illustratie Beeld ANP

Het stadsbestuur belooft vluchtelingen - nieuwe asielzoekers en degenen met een verblijfsvergunning - van begin tot eind te helpen inburgeren in de stad. De integratie moet in de asielzoekerscentra beginnen. Een werkgroep moet dat coördineren. Het stadsbestuur wil meer geld en bevoegdheden van het rijk.

Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren het plan voor de komende vier jaar naar de gemeenteraad gestuurd.

Als 'barmhartige en veilige thuis­haven voor iedereen die vrijheid zoekt' moet de stad vluchtelingen zo snel mogelijk 'een bestaan laten opbouwen dat aansluit bij de meegenomen bagage', stelt het college.

Al in de (liefst kleinschalige) noodopvang en in de overige asielzoekerscentra moeten de duizenden vluchtelingen (informeel) onderwijs en dagprogramma's krijgen. De werkgroep moet er voor zorgen dat alle instanties die bij de integratie zijn betrokken optimaal samenwerken.

'Van de vluchteling verwachten we dat die alle zeilen bijzet om snel te integreren en aan het werk te gaan, zodat hij bijdraagt aan het sociaal, cultureel en economisch leven in onze stad,' schrijft het college aan de raad. 'Een taal- en oriëntatieprogramma' moet vluchtelingen snel kennis laten maken met 'de Amsterdamse cultuur, waarden en samenleving'.

Weinig zicht
Het 'nieuwkomersonderwijs' aan kinderen wordt vernieuwd. Met werkgevers en uitzendbureaus wil het college vluchtelingen snel koppelen aan (lang) openstaande vacatures.

Het college waarschuwt daarbij wel dat het 'nog weinig zicht heeft op de kansen en mogelijkheden van de vluchtelingen, met name in het middensegment en de onderkant van de arbeidsmarkt' - waar nu eenmaal veel concurrentie is.

Snelle start
Amsterdam gaat in Den Haag lobbyen voor meer bevoegdheden en geld, om 'maatwerk te kunnen bieden'. De integratie moet lokaal gebeuren en niet worden gestuurd door Den Haag maar door de stad, vinden b. en w.
Het 'uitgeklede' gemeentefonds en de nieuwe verdeling van de bijstand baren het stadsbestuur grote zorgen. Den Haag moet meer betalen om de stad de kans te geven vluchtelingen inderdaad aan een nieuw leven te helpen, is het idee. Bedragen worden niet genoemd.

De verschillende instanties die voor de (opvang van) vluchtelingen van belang zijn, moeten informatie beter uitwisselen, schrijven b. en w., en de regering moet obstakels wegnemen die 'een snelle start blokkeren', zoals het verbod te werken of de taal te ­leren tijdens de asielprocedure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden