Update

Regering Italië krijgt vertrouwen Senaat

De Italiaanse Senaat heeft dinsdag zijn vertrouwen uitgesproken in de nieuwe regering onder leiding van de linkse liberaal Enrico Letta. 233 senatoren stemden voor, 59 tegen en 18 onthielden zich van stemming. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Maandag sprak de Kamer van Afgevaardigden al zijn vertrouwen in de regering uit.

De nieuwe premier van Italië Enrico Letta Beeld afp
De nieuwe premier van Italië Enrico LettaBeeld afp

Letta, de tweede man binnen de centrumlinkse Democratische Partij (PD), zei in het debat dat de regering voor een groot probleem staat. Van haar worden uitzonderlijke prestaties verwacht. In de regering werken de PD, de centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PdL) van oud-premier Silvio Berlusconi en de partij van oud-premier Mario Monti samen. De nieuwe regering moet Italië uit de economische problemen halen.

Letta gaat dinsdag nog naar Duitsland voor besprekingen met bondskanselier Angela Merkel. Duitsland heeft tijdens de schuldencrisis in de eurozone altijd aangedrongen op begrotingsdiscipline in de zuidelijke probleemlanden als Italië. Woensdag ontmoet de nieuwe Italiaanse premier president François Hollande van Frankrijk. Donderdag gaat Letta naar Brussel, waar hij de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zal ontmoeten.

Barroso
Barroso stuurde dinsdag alvast zijn felicitaties naar Letta en zijn regering. Hij sprak over een nieuwe fase 'tijdens een cruciale tijd voor Europese integratie'. 'Ik ben er zeker van dat ik kan rekenen op uw betrokkenheid om door te gaan met de noodzakelijke hervormingen', om de crisis te beteugelen en te zorgen voor groei en werkgelegenheid.

Barroso sprak de hoop uit dat de relatie tussen Letta's regering en de Europese Commissie 'lonend en constructief zal zijn zoals het traditioneel al het geval is'.Volgens de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, heeft Europa een 'moedig Italië nodig'. Een Italië dat zijn diepgewortelde Europese traditie naar de voorgrond moet brengen om zo de Europese Unie te versterken, herstellen en hervormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden