Plus

Regent Jozias van Aartsen moet rust in Amsterdam brengen

Met Jozias van Aartsen vindt Amsterdam een ervaren bestuurder bereid om de stad naar rustiger vaarwater te brengen. 'Hij lijkt totaal niet op Eberhard en dat is precies wat we nu nodig hebben.'

Jozias van Aartsen. De VVD-prominent (1947) was eerder minister van Landbouw en van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Den Haag. Beeld Chantal Heijnen
Jozias van Aartsen. De VVD-prominent (1947) was eerder minister van Landbouw en van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Den Haag.Beeld Chantal Heijnen

Juist op het moment dat het stadhuis nog natrilde van een intens debat over de problemen bij de bestrijding van radicalisering in de stad, ging Jozias van Aartsen (69) akkoord met zijn benoeming, vanaf 4 december, als waarnemend burgemeester in Amsterdam.

Aan hem de taak het gat op te vullen dat de overleden Eberhard van der Laan achterliet. En zijn eerste grote klus: orde op zaken stellen op de afdeling die zich bezighoudt met radicalisering. Dat het daar niet goed gaat, werd de laatste weken meer dan eens duidelijk.

De oud-minister (VVD), die tot maart dit jaar burgemeester was in Den Haag, moest wel overtuigd worden om hier aan de slag te gaan. Twee keer liet hij de fractievoorzitters deze week naar het Provinciehuis in Haarlem komen om de beslissing door te spreken.

Die 'hard to get'-houding van de ervaren bestuurder viel in goede aarde. "Hij heeft een gezonde mate van terughoudendheid," zegt een van de aanwezigen. "Hij komt hier niet om tof te doen, maar om ons uit de brand te helpen, en dat vonden we allemaal heel prettig."

Aanhoudende lekken
Van Aartsen erkent dat hij even heeft getwijfeld, vanwege de Amsterdamse traditie om waarnemers aan te stellen uit eigen boezem: Frank de Grave die Ed van Thijn verving, Lodewijk Asscher die waarnam na het vertrek van burgemeester Job Cohen. Waarom dan nu een buitenstaander, vroeg Van Aartsen zich af?

Dat nu iemand van buiten komt, is juist goed, bezworen de fractievoorzitters hem. De situatie rond de ontslagen radicaliseringsambtenaar Saadia a.-T., de betrokkenheid van Van der Laan daarbij en de aanhoudende lekken van de afdeling radicalisering en polarisatie zorgen voor veel wantrouwen over de veiligheid.

Ook de verhoudingen in de gemeenteraad zijn verziekt, zo vlak voor de verkiezingen.

"Het stadhuis is meer dan ooit gebaat bij rust. En vergeet niet dat het waarnemerschap van Asscher in 2010 heeft gezorgd voor een politieke vete tussen D66 en PvdA die tot op heden voortduurt," zegt een fractievoorzitter.

Bovendien heeft Van Aartsen als voormalig burgemeester van Den Haag ook de ervaring op het veiligheidsdossier die nu noodzakelijk is. Uit de hofstad vertrokken de laatste jaren zeker 57 moslimradicalen naar de slagvelden in het Midden-Oosten, een erg hoog aantal. Het is precies de problematiek die nu voor zoveel onrust zorgt in de Amsterdamse politiek.

Van Aartsen ziet dat zelf ook. Binnenskamers waarschuwde hij dat hij ondanks zijn functie als waarnemer niet op zijn handen gaat zitten.

En politiek gekissebis is de bestuurder, die net klaar was als interim-commissaris van de Koning in Drenthe, ook wel gewend. Als voorzitter van de extreem gepolariseerde Haagse gemeenteraad moest hij daar laveren tussen de PVV en een moslimpartij. "Wij zijn een makkie vergeleken met wat hij daar moest doen," zegt een fractievoorzitter lachend.

En dat een onkreukbare Haagse heer in krijtstreeppakken nu tijdelijk met de Amsterdamse ambtsketen rond zal lopen, is alleen maar goed. "Zeg maar gerust een stijve VVD-regent. Hij lijkt totaal niet op Eberhard. Maar zo iemand zou het nu sowieso niet gaan redden."

Opvolger voor de zomer

Een nieuwe burgemeester moet voor 21 juli 2018, het politieke reces, kunnen aantreden. Dat spraken de raad, Van Aartsen en commissaris van de Koning Johan Remkes af.

De zoektocht kan pas beginnen na de raadsverkiezingen op 21 maart, maar de politici verwachten dat het aantal geschikte kandidaten zo beperkt is, dat binnen vier maanden iemand gevonden kan worden. Voor de verkiezingen wordt wel een begin gemaakt met het verzamelen van de inbreng van Amsterdammers voor een nieuwe burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden