Regen van ruim 3700 medailles

Albert Verlinde werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto ANP Beeld
Albert Verlinde werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto ANP

DEN HAAG - Radio- en tv-presentatrice Maartje van Weegen is bij de jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van Koninginnedag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de hoogste onderscheidingen ging vandaag naar zakenvrouw Sylvia Tóth. Zij werd Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Het ging hierbij om een bevordering, want in 1994 was Tóth al Officier geworden.

In de omroepwereld werden behalve Van Weegen nog twee coryfeeën gedecoreerd: Chiel Montagne en Albert Verlinde werden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De lintjesregen viel dit jaar op ruim 3700 Nederlanders en een aantal buitenlanders. Sinds het midden van de jaren negentig, toen er jaarlijks nog gemiddeld 2500 mensen een onderscheiding kregen, zit er een stijgende lijn in het aantal gedecoreerden. Dat komt door het groeiende leger vrijwilligers dat wordt geëerd.

Van Weegen (59) ontving haar onderscheiding voor haar omvangrijke vrijwilligerswerk, onder meer in het kader van MS-research, en voor haar lange omroeploopbaan.

Tóth (66) is voormalig directeur van uitzendbedrijf Content. Nadat zij in 1997 uit het bedrijf was gestapt, richtte ze een financieel en juridisch dienstverlenend bedrijf voor vermogenden op, met filialen in Zuid-Frankrijk en de VS. Ook begon ze een liefdadigheidsinstelling en een kliniek voor kinderen met neurologische aandoeningen, die onderdeel uitmaakt van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Chiel Montagne (eigenlijk Bert van Rheenen) begon in 1963 als dj bij Radio Veronica, later bij de Tros. Hij geldt als een enthousiast promotor van Nederlandstalige muziek.

Albert Verlinde is bij het grote publiek vooral bekend als presentator van het 'roddelprogramma' RTL Boulevard. Hij is echter ook theaterproducent en heeft in de jaren tachtig zelf op de planken gestaan als cabaretier en musicalspeler.

Twee vermaarde Nederlandse wetenschappers zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het gaat om de in de VS wonende bioloog prof. dr. Frans de Waal, wereldberoemd onderzoeker naar het gedrag van apen, en prof. dr. Hans Oerlemans, hoogleraar meteorologie in Utrecht, die bekendheid verwierf met zijn studies naar de invloed van gletsjers op de atmosfeer.

Een andere hoge onderscheiding, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, is uitgereikt aan generaal-majoor Mart de Kruif, die in 2009 het bevel voerde over alle Navo-militairen in zuidelijk Afghanistan.

Voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman-Commandeur is Officier in de Orde van Oranje-Nassau geworden. De voormalige hockeyster kwam in het Internationaal Olympisch Comité vanwege haar voorzitterschap van de Internationale Hockeybond FIH (2001-2008). (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden