Regels privégarages van de baan

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel Centrum heeft de omstreden garageverordening, waarbij burgers zouden moeten betalen voor parkeren in de eigen garage, definitief van tafel gehaald. Het bestuur heeft een sterk versoepelde verordening geschreven.Daarmee komt een eind aan het slepende gevecht tussen het bestuur van Centrum en boze eigenaren van garages. Die zouden volgens de omstreden verordening elke vijf jaar een nieuwe vergunning moeten aanvragen à enkele honderden euro's per plek. Bovendien kon het stadsdeel elke vijf jaar de vergunning kunnen intrekken. Ook moesten eigenaren soms accepteren dat 'vreemden' van hun garage gebruik maakten. Er kwam een storm van protest.

Bestuurder Erik Koldenhof (VVD) besloot na de rel en het vertrek van zijn partijgenote Anne Lize van der Stoel, die aanvankelijk niet wilde inbinden, radicaal in te grijpen. Eigenaren van garages met een vergunning zoals die sinds de jaren zeventig zijn verstrekt, behouden in de nieuwe verordening al hun rechten, ongeacht het aantal garages en parkeerplekken dat zij bezitten.

De rechten zijn bovendien overdraagbaar en niet aan andere voorwaarden gekoppeld. Het stadsdeel spreekt van een generaal pardon voor iedereen met een legale garageplek in het centrum.

De norm voor het gewenste aantal parkeerplekken in de binnenstad blijft een halve plaats per woning.

Het stadsdeel geeft wel nieuwe vergunningen uit, maar uitsluitend omdat het wil weten wie de hoofdgebruiker van de garageplek is. Verder laat het stadsdeel de garage-eigenaar met rust en controleert het met steekproeven of de regels nagevolgd worden.

Vandaag in de krant:

VVD lette niet op in garagediscussie

Eigenaren van garages in Centrum voorkwamen vorig jaar dat ze vergunningen moesten vragen om er tegen betaling in te parkeren. Aart Jan Hoolsema (VVD, eerst voor, toen tegen) blikt terug. 14-02-2008

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden