Regeerakkoord zorgt voor fors minder nieuwe zonnepanelen

Het regeerakkoord zorgt voor twintig procent minder nieuwe zonnepanelen op daken bij huishoudens. Dat is de consequentie nu het kabinet al per 2020 stopt met de voordelige salderingsregeling.

Volgens het PBL zorgt het eerder stoppen van de regeling voor twintig procent minder nieuwe zonnepanelen.Beeld ANP

Door het eerder stopzetten van de regeleing valt de toename van de hoeveelheid op kleine schaal opgewekte zonne-energie tot 2030 twintig procent lager uit. Tot dat uitgangspunt komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in zijn doorrekeningen van de milieumaatregelen in het regeerakkoord.

De salderingsregeling maakt zonnepanelen nu zeer aantrekkelijk, waardoor het aantal zonnepanelen in de stad snel toeneemt. Huishoudens mogen de thuis opgewekte elektriciteit verrekenen met stroom die ze op een ander moment, 's avonds als de zon niet schijnt bijvoorbeeld, afnemen van het energiebedrijf. Over die stroom betalen ze daardoor geen energiebelasting.

Van 2023 naar 2020
Henk Kamp, de vorige minister van Economische Zaken, besloot eerder dit jaar nog dat de salderingsregeling tenminste tot 2023 zou blijven bestaan. De nieuwe regering komt daar nu van terug. Omdat de kosten blijven dalen, zijn zonnepanelen ook zonder deze subsidiering aantrekkelijk. Met dezelfde subsidie kan op andere vlakken meer duurzaamheidswinst worden geboekt, oordeelde het nieuwe kabinet.

In het regeerakkoord is ook wel geld uitgetrokken voor een alternatief, 240 miljoen per jaar. Maar het PBL stelt vast dat dit eerst nog maar eens geregeld moet worden. Vooralsnog gaat het PBL daarom uit van 4 petajoule minder duurzame energie en 0,4 megaton extra CO2-uitstoot als het aantal nieuwe zonnepanelen nu minder snel groeit.

Helft klimaatdoel
Over de hele linie zijn de milieumaatregelen uit het regeerakkoord goed voor 'ruwweg de helft' van de CO2-besparing die het kabinet-Rutte III wil bereiken tot 2030, zo heeft het PBL berekend.

Het nieuwe kabinet heeft uitgesproken dat Nederland in 2030 49 procent minder broeikasgassen moet uitstoten dan in 1990. Daarmee ligt Nederland op koers om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, zoals PBL ook erkent.

'Het transitiebeleid wordt ingezet, maar kan nog aan kracht winnen,' concludeert het PBL, dat de berekeningen heeft gemaakt op verzoek van de Tweede Kamer. Om in 2030 aan 49 procent te komen, moet Nederland zijn CO2-uitstoot nog met 41 megaton terugdringen. Daarvan wordt dankzij dit regeerakkoord 11 tot 26 megaton gehaald. Daaruit blijkt meteen al dat het PBL nog veel slagen om de arm houdt. Dat doet het omdat sommige maatregelen nog niet concreet genoeg zijn geformuleerd.

Kolencentrales
Verder is nog veel onzeker over de manier waarop maatregelen uitwerken. Dat geldt vooral voor de wijze waarop het sluiten van kolencentrales uitpakt. Juist die maatregel, waarvoor het kabinet tot 2030 de tijd wil nemen, levert het meeste op. De besparing zou 8 megaton CO2 kunnen zijn, maar evengoed 16 megaton.

Nederland exporteert nu elektriciteit. Als het PBL ervan uitgaat dat ook de elektriciteitsproductie van de kolencentrales voor de export helemaal wordt overgenomen door gascentrales, bedraagt de besparing 8 megaton. Maar het sluiten van de kolencentrales gaat waarschijnlijk gepaard met een extra belasting, een minimum-CO2-prijs die Nederlandse stroom duurder maakt. Dat kan de export treffen, zodat de CO2-uitstoot veel sterker daalt.

Voor PBL staat als een paal boven water dat, wil het doel voor 2030 worden gehaald, in een nieuw te sluiten Energieakkoord aanvullende maatregelen moeten komen. In 2013 sloot het kabinet met onder meer energiebedrijven en de milieubeweging een akkoord over de periode tot 2023.

Zo'n zelfde akkoord zal nodig zijn gezien de 'grote systeemveranderingen' die op den duur nodig zijn, zoals laadpalen voor elektrische auto's en pijpleidingen voor CO2-transport. PBL bepleit verder dat het kabinet behalve voor 2030 ook een concreet doel formuleert voor 2050.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden