Regeerakkoord België goedgekeurd

Het regeerakkoord in België is definitief goedgekeurd. De onderhandelaars van de zes betrokken partijen hebben vanavond de tekst voor een laatste keer doorgelezen en ermee ingestemd. Dat hebben ze bevestigd tegen het Belgische persbureau Belga.

ANP
De vertegenwoordigers van de zes onderhandelingspartijen kwamen vandaag weer bijeen. Beeld REUTERS
De vertegenwoordigers van de zes onderhandelingspartijen kwamen vandaag weer bijeen.Beeld REUTERS

De socialisten, christendemocraten en liberalen uit Vlaanderen en Wallonië leggen het akkoord dit weekeinde voor aan de partijleden. De partijcongressen moeten dit weekend hun fiat geven over het onderhandelingsresultaat.

Als alles goed gaat heeft België maandag een nieuwe regering. De formatie heeft dan 540 dagen geduurd, een absoluut wereldrecord.

De nieuwe regering zal onder meer het omstreden tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen. Dat was een eis van de Vlaamse partijen. Ook komen er strengere regels voor banken. Zo mogen instellingen die staatssteun krijgen geen bonussen uitkeren aan bestuurders. De regering overweegt bovendien banken te dwingen op te splitsen in zakenbanken en spaarbanken.

Het kabinet Di Rupo I kan het eerste zijn sinds de jaren '70 met een Franstalige meerderheid. In de grondwet is vastgelegd dat de ministersploeg evenveel Nederlandstalige en Franstalige ministers telt, de premier eventueel uitgezonderd. De laatste decennia was de eerste minister altijd Nederlandstalig. Het kan zijn dat de Franstaligen wellicht met een minister minder genoegen moeten nemen. In België zijn de Vlamingen in de meerderheid. Dit weekeinde zal bekend worden wie er op welke post gaat zitten.

Alexander De Croo van de Vlaamse liberalen sprak van 'een zeer lijvig en gedetailleerd regeerakkoord'. 'Dat maakt het mogelijk er zo snel mogelijk in te vliegen. En dat heeft ons land ook wel nodig.'

Eerder op de dag werd al onder luid applaus en met veel lovende woorden afscheid genomen van de Belgische premier Yves Leterme. Hij vertrekt naar de OESO. Morgen komt de huidige ministerraad nog voor een laatste keer bijeen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden