Uitslag

Referendum over wiv: tegenstem wint waarschijnlijk nipt

De tegenstanders van de nieuwe inlichtingenwet hebben het referendum naar alle waarschijnlijkheid nipt gewonnen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren verdedigt de invoering van de wiv. Beeld ANP
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren verdedigt de invoering van de wiv.Beeld ANP

In gemeenten waar alleen het referendum werd gehouden, hadden de nee-stemmers een grote meerderheid: bijna 57 procent. Ruim 42 procent stemde voor.

In plaatsen waar ook gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden, waren die percentages respectievelijk 48,3 en 47,1 procent.

De kans dat de voor- en tegenstanders nog van stuivertje wisselen, lijkt klein.

Of Amsterdam voor of tegen heeft gestemd, is nog niet bekend. Rond Amsterdam stemden gemeenten als Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer en Ouder-Amstel tegen, terwijl Waterland en Aalsmeer voor stemden.

Bekijk hier de uitslagen per gemeente.

Opkomst
In de eerste exitpoll van de NOS, even na 21 uur woensdagavond, bleek nog dat 49 procent van Nederland voor is, en 48 procent tegen. Inmiddels is 47,3 procent voor en 48,8 procent tegen.

De opkomst is met 48 procent hoog genoeg om het referendum geldig te laten zijn. Dat is ruim meer dan de drempel van 30 procent. Er bestaat enige onduidelijkheid over wanneer een van de kampen een 'meerderheid' heeft gehaald. In Artikel 2 staat geschreven dat de tegenstemmers de 50 procent moeten halen om het advies geldig te kunnen verklaren.

Inmiddels heeft de Kiesraad voor opgeheldering gezorgd. Zij laten weten dat een meerderheid voor een van de kampen geldt als het ene kamp simpelweg meer stemmen heeft dan het andere. Dat de tegenstanders de voorstanders wel lijken te verslaan, maar toch minder dan de helft van de stemmen binnenhalen, maakt dus geen verschil.

De toezichthouder op de verkiezingen spreekt tegen dat het referendum onbeslist kan blijven, zoals onder anderen D66-Kamerlid Kees Verhoeven had gesuggereerd.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken liet na middernacht weten dat de uitslag nog steeds "too close to call" is: de voor- en tegenstanders liggen te dicht bij elkaar.

"Morgen zijn er meer stemmen geteld en kunnen we op basis van deze voorlopige uitslag er meer over zeggen."

Advies aan kabinet
Hoe de uitslag uiteindelijk ook is, het gaat om een advies aan het kabinet. Premier Mark Rutte ziet de wiv als een "goede balans tussen privacy en veiligheid'' in de strijd tegen bijvoorbeeld terrorisme.

De nieuwe regels zijn nodig omdat mensen inmiddels anders communiceren. De wet is vorig jaar al door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen.

Het referendum was een initiatief van een groep Amsterdamse studenten. Volgens hen krijgen de geheime diensten veel te veel macht. Zij vrezen ook dat er willekeurig kan worden afgetapt. Of Nederland nou voor of tegen de nieuwe inlichtingenwet stemt, voor de studenten is de dag sowieso al geslaagd.

Bekijk hier live de uitslagen van het wiv-referendum:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden