Referendum over sleepwet op 21 maart

Volgend voorjaar komt er een raadgevend referendum over de zogenoemde aftapwet, ook wel sleepwet genoemd. Dat heeft de Kiesraad woensdag bekendgemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

De raad beveelt aan het referendum samen te laten vallen met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

De onafhankelijke Referendumcommissie moet nog een definitief besluit over de datum nemen. Zij zal ook de vraag formuleren die de kiezers dan zal worden voorgelegd.

Meer dan 417.000 mensen hebben hun handtekening gezet om het referendum mogelijk te maken. Daarvan waren er 384.126 geldig, aldus de Kiesraad. Dat is ruim boven de vereiste 300.000.

De initiatiefnemers zijn enkele studenten van de Universiteit van Amsterdam. De tegenstanders van de aftapwet vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data van burgers te verzamelen.

"Er is een enorm draagvlak voor deze discussie en die gaan we nu voeren met heel Nederland," zegt initiatiefnemer Nina Boelsums. "Nu moet die discussie worden gevoerd en dat is een goede zaak."

Het wordt het tweede raadgevend referendum in Nederland. Het eerste was het Oekraïne-referendum vorig jaar april.

Sybrand Buma
De Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv), zoals de sleepwet officieel heet, geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers.

De Eerste Kamer gaf in juli groen licht voor de wet. Aanvankelijk zou die per januari in werking treden, maar volgens bronnen in Den Haag is de invoering uitgesteld tot 1 mei. De TIB moet vooraf bekijken of de inzet van bevoegdheden als het onderscheppen van internetverkeer rechtmatig is.

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil af van het raadgevend referendum. CDA-leider Sybrand Buma zei dat het kabinet vasthoudt aan de nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, ongeacht de uitslag.

De andere coalitiepartijen blijven de aftapwet ook steunen, maar zeggen nog niet wat er moet gebeuren als een meerderheid tegen de Wiv stemt.

Volgens voorzitter Jan Kees Wiebenga van de Kiesraad gaat dit referendum zeker door, ook al wil het kabinet er van af. Er is nog wel een mogelijkheid bezwaar aan te tekenen tegen deze volksraadpleging. Dat moet binnen zes dagen bij de Raad van State.

Wiebenga wil niet ingaan op de uitspraken van Buma.

Lees ook: Wat houdt de omstreden 'sleepwet' precies in?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden