'Referendum blijft tot referendum donorwet'

De voorvechters van een referendum over de donorwet hoeven niet te vrezen dat het referendum ondertussen wordt afgeschaft, stelt Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. 

Annemarie JorritsmaBeeld anp

Het duurt nog zo lang voor de Eerste Kamer zich over de afschaffing heeft uitgesproken dat de donorwetcampagne gewoon kan worden afgerond, zegt ze.

GeenStijl en de andere pleitbezorgers vreesden dat ze de kans niet zouden krijgen genoeg handtekeningen te verzamelen.

Donorwet
In de eerste week hadden 62.000 Nederlanders hun handtekening gezet onder de aanvraag van een referendum. De initiatiefnemers hebben in principe tot 14 juni de tijd om 300.000 steunbetuigingen aan de Kiesraad voor te leggen.

Zou het referendum voor die dag worden ingetrokken, dan lijken de inspanningen voor niets geweest. De haast die het kabinet tot dusver heeft gemaakt, belooft volgens de initiatiefnemers weinig goeds. Jorritsma stelt hen nu gerust. De Eerste Kamer velt niet voor 14 juni een oordeel, verzekert ze.

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66, initiatiefnemer van de donorwet, zegt zich geen zorgen te maken over een referendum. Ze wacht de ontwikkelingen af.

D66-leider Alexander Pechtold wijst op een peiling waarin een "heel ruime" meerderheid van de Nederlandse bevolking zich uitsprak voor nieuwe donorwetgeving. De donorwet kwam met een nipte meerderheid door beide Kamers van het parlement.

Schrappen
Bij de kabinetsformatie hebben de regeringspartijen afgesproken de referendumwet te schrappen. De Raad van State concludeerde dat de wet kan worden ingetrokken zonder dat hier nog een referendum over hoeft te worden gehouden.

De Tweede Kamer stemde in februari in met de afschaffing. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 56 procent van de kiezers wil dat de Eerste Kamer stemt tégen het afschaffen van het referendum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden