Referendum biedt eindelijk oplossing voor de Elandsgracht

De Elandsgracht zal binnenkort van 'een autokerkhof' in een fietsers- en voetgangersparadijs veranderen. Dat is de uitkomst van het referendum over de herinrichting van de straat.

Jasper Karman
De strijd om de Elandsgracht werd fel gevoerd. Buurtbewoners plakten posters over de borden van de gemeente Beeld Rink HOf
De strijd om de Elandsgracht werd fel gevoerd. Buurtbewoners plakten posters over de borden van de gemeenteBeeld Rink HOf

Bijna dertigduizend bewoners van de binnenstad brachten gisteren een stem uit voor het referendum. Daarmee werd de opkomstdrempel van twintig procent ruim gehaald en is de uitslag van het referendum geldig.

Een ruime meerderheid van 16.458 kiezers stemde gisteren voor variant 2+ van het stadsdeel. Dat plan voorziet erin dat 151 parkeerplaatsen op de gracht naar de nabijgelegen Q-parkgarage op de Appeltjesmarkt verhuizen. De ruimte die zo vrijkomt op de Elandsgracht, wil het stadsdeel gebruiken om stoepen breder te maken en op het middenterrein ruimte te creëren voor groen en een speelplek.

Iets meer dan dertienduizend bewoners uit de binnenstad zagen meer in het voorstel van de protestgroep van buurtbewoners en ondernemers, die de straat zo veel mogelijk willen laten zoals hij is: met 172 parkeerplaatsen op straat en vooral ook zonder gemorrel aan het transformatorhuisje bij het Johnny Jordaanplein.

Met de uitslag van het referendum is de strijd beslist, in het nadeel van de ontevreden buurtbewoners. Zodra de uitslag vrijdag officieel is vastgesteld, wil het stadsdeel met hen overleggen over het Johnny Jor­daanplein. Dat zal wat het stadsdeel betreft wel terugkomen op het plein, maar dan zonder het transformatorhuisje.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden