Plus

Rederijen niet bang voor verplaatsen opstapplekken

Rederijen denken dat het verplaatsen van op- en afstapplaatsen voor rondvaartpassagiers zo'n vaart niet zal lopen. "Straks moeten alle toeristen eerst afreizen naar buiten het centrum, om vervolgens weer terug te keren."

Rick Plantinga
Rondvaartboten varen af en aan voor het Centraal Station Beeld Rick Plantinga
Rondvaartboten varen af en aan voor het Centraal StationBeeld Rick Plantinga

Het beoogde Amsterdamse stadsbestuur wil op-en afstapplaatsen voor rondvaartboten verplaatsen naar buiten het centrum. Het is onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee de drukte in de stad moet worden tegengegaan. Rederijen verwachten niet dat het door deze maatregel rustiger wordt in de stad.

Woensdagmiddag varen rondvaartboten af en aan voor het Centraal Station. "En dan moet de Pinksterdrukte nog beginnen," zegt schipper Willem (61). Hij verwacht niet dat de aangekondigde maatregelen iets zullen veranderen. "Toeristen willen toch alleen het centrum zien, ze komen niet naar Amsterdam om de Bijlmer te bekijken."

De maatregel zal niet snel ingevoerd worden, verwacht Willem. "De meeste steigers zijn eigendom van de rederijen. Je kan de rondvaartboten niet van de een op de andere dag wegsturen."

Onnodig
Theo Oosterwaal (63), sinds 1980 schipper bij Rederij Kooij, staat op het Rokin te wachten voordat hij weer kan gaan varen. Hij hoorde woensdagochtend over de nieuwe maatregel van een voorbijlopende gemeenteambtenaar.

"Ik vind het onnodig. De boten liggen toch niemand in de weg," zegt Oosterwaal. "De commerciële sloepjes, die rijzen tegenwoordig de pan uit. Ook zorgen zij voor meer overlast, doordat ze op elke willekeurige plek kunnen aanmeren."

Maar ze doen het slim, zegt Oosterwaal. "Vijftien euro entree, de eerste twee drankjes gratis en de derde voor de driedubbele prijs. Als het lekker weer is varen ze een kwartiertje extra, dan wordt er veel gedronken."

Oplossing
De geplande maatregel noemt Peter Duwel, voorzitter van de Vereniging van Exploitanten van Vaartuigen in de Amsterdamse Grachten, "geen verstandig besluit." Duwel verwacht dat de verkeersdrukte juist toeneemt. "Straks moeten alle toeristen eerst afreizen naar buiten het centrum, om vervolgens weer terug te keren."

De rondvaarten, met ruim vijf miljoen passagiers per jaar, zijn volgens Duwel juist een oplossing voor de drukte. "Het is een alternatief voor verkeer dat anders over straat moet. Maar de huidige oneliners van het stadsbestuur zullen nog wel wat nuance hebben, want nu zit er namelijk geen logica in."

Omzetverlies of minder toeristen op de rondvaartboten, verwacht Duwel niet. "De behoefte om Amsterdam vanaf het water te bekijken zal altijd blijven bestaan."

Schipper Willem: 'Toeristen komen niet naar Amsterdam om de Bijlmer te bekijken.' Beeld Rick Plantinga
Schipper Willem: 'Toeristen komen niet naar Amsterdam om de Bijlmer te bekijken.'Beeld Rick Plantinga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden