Reddingsbrigade en handhaver varen samen tijdens Canal Parade

Gemeentelijke handhavers varen zaterdag mee op boten van de Amster­damse Reddingsbrigade tijdens de Canal Parade, vooral om geluidsoverlast te beboeten.

Ruben Koops
Feestvierende toeschouwers tijdens de botenparade in de grachten. Beeld anp
Feestvierende toeschouwers tijdens de botenparade in de grachten.Beeld anp

Dat meldt Walter Weg, voorzitter van de Amsterdamse Reddingsbrigade. De organisatie die al ruim een eeuw bestaat, is dit jaar met tien boten aanwezig rondom de vaartocht. Een aantal boten komt van andere brigades elders in het land.

De Canal Pride heeft zelf een bedrijf in de arm genomen voor de veiligheid van de deelnemers aan de botenparade, de reddingsbrigade houdt daaromheen een oogje in het zeil.

Op elk vaartuig van de Reddingsbrigade is een koppel geplaatst, die de pleziervaart op de grachten in de gaten houdt.

Hoogst uitzonderlijk
Bij de gemeente en Waternet komen dit jaar veel meer klachten binnen, voornamelijk vanwege harde muziek aan boord van sloepen en bootjes. Soms zijn dit particulieren, meestal gaat het om vaartuigen die verhuurd worden voor een bedrijfsfeestje of een relatie-evenement.

De regel is dat versterkte muziek tot tien meter rondom een boot hoorbaar mag zijn. De handhavers die meevaren met de Reddingsbrigade zijn dit jaar extra gespitst op plezierschippers die deze regel overtreden. Als de botenparade de route passeert mogen bootjes langs de kant sowieso geen versterkte muziek afspelen.

Volgens voorzitter Weg varen de handhavers alleen mee met reddingsboten bij evenementen als het extreem druk is op het water, zoals tijdens Koningsdag en nu met Pride.

In principe heeft Waternet een eigen vloot van drie schepen die toezicht houdt, alsmede de politie met diverse vaartuigen. "Wij zijn er in principe alleen om te redden en te waarschuwen, dat handhaving met ons meevaart is hoogst uitzonderlijk."

Weggesleept
Waternet heeft tijdens de voorbereidingen van het evenement de kades langs de vaarroute van de Canal Parade vrij gemaakt van boten langer dan 10 meter. De Pride-organisatie geeft zelf exclusief enkele ligplaatsen weg voor grote platbodems.

Het is niet de bedoeling dat andere commerciële initiatieven een graantje meepikken van het evenement door eersterangs feestjes aan te bieden.

In totaal zijn dertien boten weggesleept. Eigenaren die hun vaartuig terug willen, kunnen zich melden bij Waternet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden