Redding nabij voor kunstwerk De Muur in Noord

Er is hoop voor het toonaangevende kunstwerk De Muur aan de Meeuwenlaan bij het IJplein in Noord. Het zwaar aangetaste sleutelwerk in het oeuvre van Alfred Eikelenboom moet opnieuw worden gemaakt, waarvoor de helft van het budget inmiddels is gevonden.

Esther Eikelenboom strijdt onvermoeibaar voor herstel van de muur van haar vader. Beeld Jean-Pierre Jans
Esther Eikelenboom strijdt onvermoeibaar voor herstel van de muur van haar vader.Beeld Jean-Pierre Jans

De Muur staat op instorten. Het stalen kunstwerk aan het IJplein dat er uitziet als een uitvergroot, knalrood Mariakaakje, is aangevreten door roest. De gemeente wil het monumentale werk van de vier jaar geleden overleden beeldhouwer Alfred Eikelenboom verwijderen voordat het gevaarlijk instabiel wordt.

Een nieuwe uitvoering moet de plek op het grasveld tussen Meeuwenlaan en Gedempte Insteekhaven vullen. Restauratie heeft geen zin volgens Kunstwacht, dat sinds 2002 de Amsterdamse kunst in de openbare ruimte beheert en onderhoudt.

Weinig onderhoud
De Muur is gevuld met materiaal dat uitzet. "Restauratie is dweilen met de kraan open," stelt Eduard Weijgers van Kunstwacht.

Moet het werk dan weg? "Van sloop van De Muur is nooit sprake geweest," verzekert gemeentelijk woordvoerder Anouk Panman. "Het kunstwerk verkeert in slechte staat. Wij zetten in op een heruitvoering in samenwerking met de erven Eikelenboom om het in ere te herstellen."

Esther Eikelenboom, dochter van de maker en beheerder van zijn nalatenschap, luidde twee jaar geleden de noodklok. Zij verwijt de gemeente dat er weinig onderhoud is gepleegd.

"Een ander werk van mijn vader aan de Europaboulevard is er ook slecht aan toe. Daar zijn tussen de drie componenten bomen geplant waardoor de complete samenhang is verdwenen. Vergelijk dat met Apeldoorn waar een vergelijkbaar werk in perfecte conditie verkeert."

De gemeente erkent dat in het verleden fouten zijn gemaakt met reparaties waardoor het kunstwerk na verloop van tijd is aangetast. Ze stelt daarom 150.000 euro beschikbaar voor een nieuwe uitvoering. Dat bedrag is echter slechts de helft van de benodigde drie ton.

Knipoog naar Koolhaas
De Muur is verbonden met de sociale woningbouw aan het IJplein. Het kunstwerk knipoogt naar de architectuur van Rem Koolhaas uit de jaren tachtig. Mocht de wijk plaatsmaken voor stadsvernieuwing dan verliest De Muur zijn context.

Volgens Panman zal het niet zo ver komen. "Bij de verbeterplannen voor de buurt hoort een cultuurhistorische verkenning. Sloop van de woningen is geen uitgangspunt bij de planvorming."

Eerder hield Esther Eikelenboom een crowdfunding waarbij donateurs elk om 250 euro werd gevraagd. "Dat leverde een lijstje met tien namen op. Dat zet geen zoden aan de dijk."

Om het budget voor een nieuwe uitvoering van De Muur bij elkaar te krijgen gaat ze nu bedrijven in Noord benaderen. "Het zou mooi zijn als die het kunstwerk adopteren als symbool van de Amsterdamse creativiteit waar Noord voor staat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden