Redactie Folia wil met HvA in gesprek over borsten

De redactieraad van studentenweekblad Folia wil om de tafel met Jean Tillie en Ietje Veldman, respectievelijk decaan en voorzitter van het domein Onderwijs en Opvoeding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

De gewraakte voorpagina Beeld Folia
De gewraakte voorpaginaBeeld Folia

Aanleiding is het feit dat de faculteit Onderwijs en Opvoeding besloot Folia uit de daarvoor bedoelde bakken te halen tijdens een open dag voor nieuwe studenten zaterdag. De cover van het blad wordt deze week gesierd door twee ontblote vrouwenborsten, juist bedoeld om het taboe daarop te doorbreken.

Reden voor een groep studenten om Folia zaterdag tijdens die open dag toch uit te delen, een enkele met ontbloot bovenlichaam.

Discussie
"De actiegroep van UvA-studenten die geportretteerd wordt in het nummer probeert een discussie op gang te brengen over het taboe op blote borsten. Door het blad te verwijderen wekt de HvA de indruk dat deze discussie niet gevoerd zou mogen worden", schrijft de redactieraad. "Dit staat haaks op de uitgangspunten van het hoger onderwijs, waarvan vrijheid van meningsuiting, discussie en kritiek vanzelfsprekende en essentiële onderdelen vormen."

Na de ontstane ophef die ook landelijke media-aandacht kreeg vindt Folia het nu tijd voor een gesprek. "Wat voor instelling voor hoger onderwijs is de HvA als zij dergelijke uitingen van discussies niet toe staat? Wat betekenen journalistieke onafhankelijkheid en persvrijheid nog als op deze manier Folia gecensureerd wordt?"

De betrokken bestuurders van de Hogeschool van Amsterdam hebben tot op heden nog niet gereageerd op het verzoek van Folia. Wel benadrukte directeur communicatie Paul Helbing zaterdag dat het verwijderen van het blad niet volgens HvA-richtlijn is gebeurd. "Het weghalen van de Folia is een individueel besluit van de faculteit Onderwijs en Opvoeding, dat ik respecteer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden