Red Amsterdam toch wel partij grachtengordel

Lijsttrekker van Red Amsterdam Pitt Treumann. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Lijsttrekker van Red Amsterdam Pitt Treumann. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Red Amsterdam verzet zich tegen het beeld van een grachtengordelpartij. Maar het grootste deel van de aanhang woont in de grachtengordel, blijkt uit de stembusuitslagen per buurt, die nu pas beschikbaar zijn gekomen.

In totaal kreeg de anti-Noord/Zuidlijnpartij 3,7 procent van de stemmen, goed voor één zetel in de gemeenteraad. De piek lag in het zuidelijk deel van de grachtengordel: 8,9 procent. De aanhang is vooral te vinden nabij de route van de metrolijn: rond de Weteringschans (8,7 procent) en de Oude Pijp (6,5 procent). In het Museumkwartier en Duivelseiland kreeg de partij 6,4 procent van de stemmen.

Een andere nieuwkomer, Trots op Nederland (ToN), haalde de hoogste score in Noord. In totaal kregen de Amsterdamse volgelingen van Rita Verdonk 2,3 procent, in Noord 5,6 procent. De piek lag in Tuindorp Oostzaan, met 8,7 procent.

De PvdA-achterban zit vooral in Zuidoost (41 procent). In Bijlmer Centrum kreeg de partij 51 procent, in Bijlmer Oost 45,5 procent. Andere PvdA-bastions: de Kolenkitbuurt (48,1 procent) en Osdorp-Midden (42,9 procent).

De VVD haalde haar beste resultaat rond WTC (38,5 procent). D66 deed het daar ook goed (20,8 procent). GroenLinks doet het erg goed in de Transvaalbuurt, met ruim een kwart van de stemmen. De SP-aanhang zit vooral in de Diamantbuurt (11 procent), die van het CDA in Waterland (15,3 procent). (HET PAROOL)
Foto Jean-Pierre Jans

Bekijk de uitslagen in Amsterdam per buurt
Bekijk de uitslagen van de stadsdeelraden
Bekijk alle uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen
Al het nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden