Red Amsterdam neemt wraak op politieke orde

Red Amsterdam, de partij van Nelly Frijda (foto), verzet zich tegen het imago van een grachtengordelclub. Archieffoto GPD Beeld
Red Amsterdam, de partij van Nelly Frijda (foto), verzet zich tegen het imago van een grachtengordelclub. Archieffoto GPD

AMSTERDAM - Het is de opstand van de elite. Afgaande op de herkomst van de kandidaten is Red Amsterdam, de anti-Noord/Zuidlijnpartij van actrice Nelly Frijda, niet de gebruikelijke protestpartij met bozige leiders van buiten het politieke circuit.

''De weerstand komt niet van buiten, maar van binnen het systeem,'' zegt een hoge ambtenaar, doelend op onder anderen oud-PvdA-wethouder en lijsttrekker Pitt Treumann en de voormalige topambtenaren André Jansen (nummer 6 op de lijst, hoofd kunstzaken onder Treumann) en Eisse Kalk (nummer 17). Politicoloog Philip van Praag spreekt van een 'intellectuele protestpartij'.

Een paar netwerken zijn in elkaar geschoven bij het samenstellen van de kandidatenlijst: dat van Philip van Tijn, oud-journalist en ex-kabinetschef van voormalig burgemeester Ed van Thijn, dat van marketingadviseur Roderic Evans-Knaup, en - vooral - dat van ingenieur Maarten Lubbers, die al dertig jaar, en soms zeer succesvol, actie voert in de binnenstad. Voor het niet-verkiesbare 'comité van aanbeveling' brengt Frijda BN'ers als André van Duin in.

Een oud-stadsbestuurder herkent het 'verjaardagspartijtje van Philip van Tijn' in de lijst. Hij en Treumann (69) zijn jeugdvrienden. Van Tijn zat op het Barlaeus, Treumann op het Montessori Lyceum. Het duo zit samen in de ledenraad van woningvereniging Samenwerking.

Helft van de namen is uit één netwerk
Lubbers woont in een pand van Samenwerking. Het drietal is ook actief in het wijkcentrum Vondelpark-Concertgebouwbuurt, net als kunstenaar/acteur Jesse Faber, zoon van acteur Peter Faber en nummer 13 op de lijst.

Meinke Horn, kunstenares en verbonden aan het Virtueel Museum Zuidas, staat op nummer 10. Zij zat op de basisschool met Nelly Frijda's oudste zoon en kent Van Tijn ook al heel lang.

Ruwweg de helft van alle namen op de lijst is te herleiden tot Lubbers' uitgebreide netwerk, waar door heftige conflicten wel eens iemand uit wegvalt. Lubbers strijdt al meer dan dertig jaar tegen projectontwikkelaars en voor het behoud van bijvoorbeeld Paradiso, het portiershuisje bij het Olympisch Stadion, restaurant 1e Klas en de Nieuwmarktbuurt. In 2002 deed hij met onder anderen Treumann en Nelly Frijda een beroep op de PvdA om tegen de metrolijn te stemmen.

Tevergeefs. Maar op 3 maart kan Lubbers wraak nemen op het politieke establishment. Met Frijda en gepensioneerd advocate Nelleke van 't Hoogerhuijs bedacht hij Red Amsterdam, waarvan hij zelf penningmeester is.

AIAmsterdam
Tegen het overschot aan ouderen wordt het netwerk van Evans-Knaup ingezet. De beoogd lijsttrekker staat vanwege zijn gebrek aan politieke ervaring nu op plaats 3. Op 4 staat de uit culturele hoek afkomstige Sacha van Tongeren, een bekende van zijn vrouw Rosa, actrice van beroep. Rob Benoni (nummer 9) kent Evans van diens café Finch en de actiegroep AIAmsterdam, die zich verzet tegen de 'vertrutting' van de binnenstad. Dat ook Nana de Graaff (nummer 14) op de lijst staat, voelt 'een beetje inteelterig', zegt Evans. Zij was betrokken bij een kunstzinnige stichting van Evans' echtgenote. De Graaff was actrice en is nu promovenda aan de VU.

Evans bracht ook Enrico Bartens in, oud-reclameman en integratiedeskundige (nummer 5). Met hulp van PvdA-wethouder Lodewijk Asscher zette Bartens uitzendbureau MO Money op, dat zich richt op Marokkaanse jongeren.

Evans: ''Van Tijn heeft een goed oog voor mensen. Via hem ben ik er bij gekomen. We moesten een beroep doen op ons netwerk, want we hebben geen kader om uit te putten. Ik dacht eerst ook dat het trio Treumann - Van Tijn - Lubbers wel een nauw clubje is. Daar hou ik niet van. Alsof de buurtvereniging de stad wil overnemen. Maar zo is het niet.''

De partij verzet zich tegen het imago van een grachtengordelclub. ''Het zijn voor een deel mensen uit de grachtengordel, maar die hebben ook het meeste last van de bouwputten,'' zegt oud-dj en lijstduwer Theo Stokkink.

Enrico Bartens houdt het er op dat in de grachtengordel nu eenmaal veel creatieve mensen wonen, die warm lopen voor zoiets als Red Amsterdam. (ADDIE SCHULTE, BAS SOETENHORST)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden