Plus

Recyclen in De Pijp: 'Dit is geen afval, dit zijn grondstoffen'

Jaarlijks produceren Amsterdammers gemiddeld 412 kilo afval per persoon. Voor het kleine grofvuil in De Pijp had men echter lang geen oplossing. Sinds kort komt het afvalpunt naar de bewoners toe.

Wat niet in de normale containers mag of past, kan worden afgegeven bij het afvalpunt Beeld Rink Hof
Wat niet in de normale containers mag of past, kan worden afgegeven bij het afvalpuntBeeld Rink Hof

'Dit is fantastisch" zegt Jahan Wiemers (64), die voor het eerst grofvuil komt afleveren bij het zogenoemde Lokaal Recyclepunt, een bouwkeet in de Hemonystraat.

Daar kunnen bewoners uit De Pijp sinds juli twee keer per week hun klein grofvuil kwijt.

Het was een wens van de bewoners, bleek na een brainstormsessie van buurtbewoners­commissie De Schone Pijp en de gemeente.

"Een kleinschalig afvalpunt in de buurt is onmisbaar," zegt Fred Smit, die zich actief bezighoudt met het schoonhouden van De Pijp.

In andere stadsdelen kwamen soortgelijke initiatieven al eerder van de grond. Zo wordt in het centrum huisafval opgehaald met de zogenoemde biking bin en kunnen bewoners uit Oost met hun (gescheiden) huisafval terecht bij het Zero Waste Lab op de Dappermarkt.

Grondstoffen
"Als je een schone buurt wilt, moet je dat ook faciliteren," vindt Smit. Behalve voor glas, textiel, restafval en plastic was er voor ander klein grofvuil geen plek in de Pijp. Het dichtstbijzijnde afvalpunt is voor veel bewoners te ver.

"Sommigen zijn slecht ter been, hebben geen auto of vinden het simpelweg te veel moeite. Daardoor belandde grofvuil dat niet in afvalbakken terecht kon vaak op straat."

Het gevolg: het zogenoemde gebroken-­rameneffect, een wetenschappelijke theorie die stelt dat een vervuilde omgeving nog meer vuil aantrekt.

"Dat geldt ook voor het afval in De Pijp," zegt Smit. "Als mensen vuilnis op straat zien liggen, leggen ze er niet zelden wat bij. ­Zonde van de buurt, natuurlijk."

Behalve een schone omgeving is het ook belangrijk dat het afval wordt gerecycled, zegt buurtbewoner Wiemers. "Ik heb geen auto, maar dankzij deze plek kunnen mijn oude spullen alsnog van waarde zijn."

In nog geen uur komen elf bewoners hun afval afleveren, variërend van een strijkijzer tot hout of frituurvet.

null Beeld Jet De Nies
Beeld Jet De Nies

"We noemen het vuil, maar we zien het niet als afval," legt Wahbe Rezek uit, die namens de gemeente het project leidt. "Het zijn grondstoffen. Hier kan weer wat nieuws mee worden gemaakt."

Want het moet maar eens afgelopen zijn met het stigma rondom afval scheiden, vindt de projectleider. "Dat kost heus niet zoveel tijd. Het wordt snel routine en je behoudt de hoeveelheid vuilnis. Alleen heb je in plaats van één grote bak vier kleinere in huis."

Resultaat
Ook Clement Magneau (74), die een oude typemachine komt afleveren, is te spreken over het initiatief. "Afval scheiden lijkt een kleine impact te hebben, maar kijk eens om je heen.

Als iedereen dat zou doen, dan zouden we onze aarde ontlasten. Dat weet ik zeker. Ik hoop dat meer mensen dat gaan inzien."

Het innovatieve afvalpunt wordt gedurende een jaar getest. Bij gebleken succes komen er meer lokale recyclepunten in - om te beginnen - Zuid.

En hoewel het innovatieve afvalpunt nog maar een kleine maand staat, durft Rezek al voorzichtig zijn trots uit te spreken. "In Nederland is dit vrij nieuw, maar we hebben een gestage aanloop. En dit project is in minder dan anderhalf jaar van idee naar resultaat gegaan. Dat is best snel voor de gemeente."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden