Rector UvA: 'Verhuizing naar VU gaat niet door, dat is hard'

De bèta's van de UvA en de VU zouden intensief gaan samenwerken en verhuizen naar Amsterdam Science Park. De verhuizing is van de baan en Karen Maex, rector magnificus van de UvA, is 'zeer teleurgesteld'.

Lorianne van Gelder
De Colleges van Bestuur van de universiteiten lieten vorige week weten dat de verhuisplannen definitief niet doorgaan Beeld ANP
De Colleges van Bestuur van de universiteiten lieten vorige week weten dat de verhuisplannen definitief niet doorgaanBeeld ANP

Precies een week geleden ging het plan de prullenbak in. De natuur- en sterrenkundigen zouden naar Amsterdam Science Park verhuizen en de informatici naar de VU. Een nipte meerderheid in de medezeggenschapsraden had geen vertrouwen in de plannen, waarvoor de UvA twintig miljoen euro had uitgetrokken.

Het college van bestuur van de UvA en de VU trokken snel de stekker uit het plan, omdat de VU wachtte op een antwoord: hun bètagebouw in aanbouw moest aan een eventuele verhuizing worden aangepast.

Vier jaar geleden werd een fusie van de bètaopleidingen van de twee universiteiten tot een gezamenlijke Amsterdam Faculty of Science ook na afwijzing van de medezeggenschapsraden afgeblazen. Karen Maex was decaan van de bètastudies en is nu rector magnificus van de UvA. Wat vindt zij van deze laatste ontwikkeling?

Wat betekent het voor de universiteiten dat de verhuizing niet doorgaat?
"Medewerkers van beide universiteiten hebben hier lang aan gewerkt. Het was een gezamenlijke inspanning, voortgekomen uit een wens van onderzoekers en andere medewerkers. De verhuizing zou bijzondere mogelijkheden hebben geboden voor onderzoek en onderwijs. Dat het nu niet doorgaat, is hard aangekomen. Veel medewerkers zijn zeer teleurgesteld. Ik voel ook die pijn."

Hoe komt het dat u wederom de studenten van de medezeggenschapsraden niet heeft kunnen overtuigen?
"Het was een heel ander plan dan vier jaar geleden, maar we hebben blijkbaar toch niet de studenten kunnen overtuigen. Het is een plan met een zekere complexiteit, aan de uitvoering van zo'n plan zitten altijd risico's verbonden."

Waarom is het zo belangrijk dat de bèta's samenwerken?
"De medewerkers van de faculteit zijn zelf ooit met het initiatief gekomen. Laat ik ook vooropstellen dat niemand tegen samenwerken is. Het kan enorm veel voordelen opleveren om als onderzoeker dicht bij andere onderzoekers te zitten. Ik ben overtuigd van het belang van samenwerken, maar ik hecht er ook aan dat iedereen zich in zo'n plan kan vinden.

We moeten nu eerst het stof laten neerdalen, dan pas kan ik iets zeggen over hoe we de ambities anders kunnen invullen. Een samenwerking tussen de twee universiteiten blijft aantrekkelijk."

Waarom moeten de VU en UvA samenwerken?

Alleen door krachten te bundelen en kennis te delen kunnen de UvA en de VU hun internationale positie blijven versterken, schrijft de UvA op haar site. De overtuiging is dat met samenwerking en kruisbestuiving toponderzoekers nog meer slagkracht hebben, grotere beurzen kunnen krijgen en ook samen goed onderwijs kunnen geven.

In 2013 was er nog sprake van een echte fusie tussen de bètafaculteiten van de twee universiteiten, maar medewerkers en studenten in de medezeggenschapsraden zagen dat niet zitten. Ze vonden dat de plannen niet genoeg waren uitgewerkt en dat de kwaliteit van onderwijs niet was gegarandeerd.

Ook nu luidt de kritiek dat de plannen te risicovol zijn en dat er te weinig naar onderwijskwaliteit is gekeken. Activisten plaatsten zelfs een bord met dreigende teksten op het Science Park. Er stond geschreven dat na het Bungehuis en het Maagdenhuis (in 2015) er misschien weer een bezetting op de planning stond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden