Recreatie in de boerenpolders

Straks recreatiegebied met een nieuw tracé voor de N201, maar de agrarische aanblik blijft. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - De boeren blijven voor een deel, maar de Bovenkerkerpolder en de Noorderlegmeerpolder worden ook recreatiegebied. 'No work' staat op een bordje bij een boerderij. De maïs is er net van het land gehaald. Ten zuiden van Amstelveen liggen de Bovenkerkerpolder en de Noorderlegmeerpolder, een landbouwgebied met een stuk of vijftien boerenbedrijven.

Eind 2013 komt hier het recreatiegebied Amstelgroen. Ruim 175 hectare om te wandelen, fietsen, vissen, varen of picknicken. Het project, ontwikkeld in opdracht van de provincie Noord-Holland, de gemeente Amstelveen en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, wil het polderuiterlijk van het gebied behouden.

De Bovenkerkerpolder blijft voor het grootste gedeelte landbouwgebied. Maar met fiets- en wandelpaden die de akkers doorsnijden. En meertjes om in te vissen of te varen, die tegelijkertijd ook het regenwater opvangen, zodat de bewoners van de polder geen natte voeten krijgen.

In het noordelijke deel wordt het gebied nauwelijks aangepast. Er komen enkele verharde paden, maar ook struinpaden voor wandelaars die graag tussen de koeien lopen.

De plannen aan de andere kant van de dijk zijn uitgebreider. De landbouwgrond van de Noorderlegmeerpolder maakt plaats voor een park met een kanovijver en barbecueplaatsen.

Het park houdt wel het uiterlijk van een polder, doordat het wordt opgebouwd uit verschillende stroken, zoals de akkers van een boer. Stroken met water, rietland, bos en moeras wisselen elkaar af.

Ten zuiden van de polder waar Amstelgroen wordt aangelegd, wordt op dit moment gewerkt aan de omlegging van de N201, die nu nog door Uithoorn loopt. Om de weg aan het zicht te onttrekken van recreanten en omwonenden, wordt deze als het ware ingepakt met groen.

Er wordt gepraat met de bewoners van de polders, die ook met eigen ideeën voor het recreatiegebied mogen komen. In de Noorderlegmeerpolder, waar het recreatiepark wordt aangelegd, is geen ruimte meer voor landbouw. Daar zal voor de bewoners het meest veranderen.

Carl Denneman van de provincie Noord-Holland voert de gesprekken. ''Ik ga ervan uit dat we er in wel uitkomen - al snap ik best dat niet iedereen meteen staat te juichen.'' (MARTHE DAMMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden