Recordwinst haven Amsterdam

Het eerste boekjaar van het verzelfstandigde Amsterdamse havenbedrijf heeft meteen tot een recordwinst geleid. In 2013 kwam de haven tot een nettoresultaat van 50,1 miljoen euro.

Bart van Zoelen
Havendirecteur Dertje Meijer Beeld Henk van Kooten
Havendirecteur Dertje MeijerBeeld Henk van Kooten

De winst groeide vorig jaar 16 procent ten opzichte van de 43,1 miljoen euro uit 2012. Ook in de jaren daarvoor lag het resultaat minstens vijf miljoen euro lager dan in 2013. De omzet was in 2013 met 143,3 miljoen euro eveneens hoger dan in voorgaande jaren, al werd in dat opzicht de piek van voor de crisis - 157 miljoen euro in 2007 - nog niet bereikt.

Dat is gisteren bekendgemaakt op de aandeelhoudersvergadering van de haven. Daar werd de verwachting uitgesproken dat de groei aanhoudt en de resultaten over heel 2014 positief zullen zijn. Eerder dit jaar zei havendirecteur Dertje Meijer al lichte groei te verwachten, ook op basis van licht economisch herstel in de regio.

Begin dit jaar maakte de haven over 2013 al een recordoverslag bekend van 78,5 miljoen ton, nadat 2012 ook al een record had opgeleverd. Toen kwam de overslag al weer boven het niveau van voor de crisis uit.

1 april kwam het gemeentelijke havenbedrijf op eigen benen te staan, met de gemeente Amsterdam als volledige eigenaar van de aandelen. In de gemeentebegroting van 2013 werd daarom gewaarschuwd dat de stad, meer op afstand immers, financieel meer risico zou gaan lopen. Maar dat lijkt mee te vallen. Over 2013 bedraagt het dividend 47,5 miljoen euro. Dat is nog wel licht lager dan het dividend van vijftig miljoen euro dat de gemeente in 2014 en de jaren daarna van de haven verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden