Recordomzet loterijen

AMSTERDAM - De Postcode Loterij, Bank Giro Loterij en Sponsor Bingo Loterij hebben vorig jaar 319 miljoen euro afgedragen aan goede doelen. Dit is de helft van de omzet.De afdracht is de hoogste ooit, zegt Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen, waaronder de drie loterijen vallen. De gezamenlijke omzet van de loterijen steeg in 2007 vijf procent, tot 637 miljoen euro.

De stijging is vooral te danken aan de groei van het aantal deelnemers. Vorig jaar deden bijna vier miljoen mensen mee aan de drie loterijen. In 2006 waren dat er 3,75 miljoen.

Volgens directielid Frank Leeman hebben de loterijen nog lang niet de grenzen van hun groei bereikt. Hij denkt dat de gezamenlijke omzet de komende vijf jaar kan verdubbelen. In andere landen is de inleg per hoofd van de bevolking veel hoger.

De loterijen staan de helft van hun omzet af aan goede doelen. Ongeveer 35 procent is bestemd voor prijzen en vijftien procent gaat op aan kosten, zoals personeel en automatisering. Ook als de omzet stijgt, zal de bijdrage aan goede doelen ongeveer de helft blijven. ''In eerste instantie zullen wij het prijzengeld verhogen,'' zegt Poelmann. ''Liefst zouden wij net zo veel uittrekken voor goede doelen als voor prijzen. Maar volgens de wet moeten wij ten minste vijftig procent afdragen aan goede doelen.''

De drie directieleden van de holding, Poelmann, Leeman en Ruud Esser, ontvingen gezamenlijk een beloning van negen ton.

Jaarlijks gaat iets meer dan twee procent van de opbrengst naar Novamedia, voor royalty's. Dit Amsterdamse bedrijf heeft de rechten van de loterijen en is van de bedenkers, Poelmann, Leeman, Simon Jelsma en Herman de Jong, plus Joop van den Ende, die een belang heeft genomen. De vijf aandeelhouders kregen samen 1,5 miljoen dividend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden