Recordboete voor verhuur via Airbnb

De gemeente heeft een recordboete van in totaal 297.000 euro opgelegd aan een woningeigenaar en sleutelbedrijf Iamb&b die samen elf appartementen verhuren via Airbnb.

Overtreding van de Airbnb-regels kan 297.000 euro boete opleveren Beeld anp
Overtreding van de Airbnb-regels kan 297.000 euro boete opleverenBeeld anp

De verhuur van de appartementen in de Kerkstraat gaat niet volgens de regels, vindt de gemeente. Het pand kwam in beeld na meldingen van buurtbewoners, die woonfraude vermoedden. Digitale recherche op de Stopera maakte vervolgens duidelijk dat de appartementen wel erg vaak op Airbnb staan.

Volgens de Amsterdamse regels mag alleen de hoofdbewoner de woning verhuren, voor maximaal zestig dagen per jaar en aan niet meer dan vier personen tegelijk.

Illegaal hotel
"Dit is het prototype van een illegaal hotel," aldus wethouder Laurens Ivens (Wonen). De eigenaar moet elf keer 13.500 euro betalen. Hetzelfde geldt voor sleutelbedrijf Iamb&b, die de eigenaar helpt met de verhuur van de kamers, de gasten ontvangt en de sleutel overhandigt.

Bij elkaar opgeteld komen de boetes uit op bijna drie ton. Nog niet eerder legde Amsterdam zo'n hoge sanctie op.

Ivens spreekt van een belangrijk signaal voor de sleutelbedrijven, die hand- en spandiensten verrichten voor verhuurders.

"In de praktijk werken zij regelmatig samen met illegale hotels. Als zij weten dat de woningen te vaak in de verhuur staan, of dat daar meer dan vier toeristen in zitten, zijn zij ook verantwoordelijk."

Niet brandveilig
De elf illegale hotels zijn niet dicht. Om te kunnen sluiten, moet de brandweer constateren dat het pand niet brandveilig is en dat was in de Kerkstraat niet het geval. Ivens zou graag direct tot sluiting overgaan, maar moet eerst een boete opleggen. Bij herhaling gaat de boel wel dicht.

Eigenaar Dirk Minnebo van Iamb&b is ervan overtuigd dat de verhuur legaal is en gaat de boete aanvechten. Hij wil verder nog niet reageren, omdat de procedure nog loopt.

Volgens Ivens zal Airbnb binnenkort zelf dit soort illegaal aanbod van de site halen als gevolg van de nieuwe overeenkomst met het bedrijf.

Lees ook: Deal tussen Amsterdam en Airbnb: boterzacht of een doorbraak?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden